„Data de 4 iunie este o zi pe care noi, comunitatea maghiară, o comemorăm. Este data la care s-a semnat Pacea de la Trianon, în urma căreia Ungaria a fost dezmembrată şi 3 milioane de maghiari, dintre care 1,6 milioane în Transilvania, au ajuns să fie rupţi de vechea Ungarie, ajungând să devină minorităţi etnice în alte state naţionale”, a declarat, vineri, preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferenc. Acesta a afirmat că, la 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, data de 4 iunie este în continuare o zi tristă pentru comunitatea maghiară, indiferent că trăieşte în interiorul Ungariei sau dincolo de graniţele acestei ţări. UDMR Timiş a organizat câteva manifestări comemorative cu această ocazie.
„Vreau să subliniez faptul că Ungaria, Parlamentul maghiar, a dedicat acestei zile votarea a două legi. Una dintre ele se referă la acordarea cetăţeniei maghiare pentru ungurii care trăiesc peste graniţe, cetăţenie care se acordă la cerere pentru toţi cei care pot dovedi că străbuni de-ai lor au fost cândva cetăţeni ai Ungariei. Această lege vine de fapt ca să refacă să spunem aşa unitatea naţiunii maghiare. Cealaltă lege care a fost adoptată este declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua unităţii naţiunii maghiare. (…) Şi în judeţul Timiş am comemorat şi mai comemorăm şi săptămâna viitoare această data de 4 iunie. Am avut o prelegere istorică, ţinută de un renumit istoric din Ungaria pe această temă, iar săptămâna viitoare, în 12 iunie, vom mai avea o acţiune împreună cu societatea civilă din judeţul Csongrad”, a mai spus Halasz Ferenc, precizând că nu se pun în discuţie o revizuire a Tratatului de pace de la Trianon sau eventuale schimbări teritoriale. Noua lege privind dubla cetăţenie pentru etnicii maghiari de peste hotare va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Reprezentanţii UDMR Timiş au condamnat reacţia Slovaciei, care a adoptat o (contra)lege care prevede că maghiarii din această ţară îşi pierd automat cetăţenia slovacă dacă cer cetăţenie maghiară.
Ei cred că până acum această lege a trecut oarecum neobservată în România din cauza crizei şi a discuţiilor privind scăderea salariilor şi a pensiilor. „Eu sper că atitudinea României să fie mult mai înţeleaptă şi mult mai europeană faţa de această lege decât ceea ce am constatat în Slovacia, mai ales că această lege este de fapt o replică a legii cetăţeniei româneşti, care acordă preferenţial cetăţenia română pentru locuitorii români din Republica Moldova”, consideră Halasz Ferenc. „Eu nu cer altceva decât să fim respectaţi în comemorarea acestei zile de 4 iunie”, a conchis liderul UDMR Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!