Actriţa Teatrului Naţional Timişoara Ana Munteanu este iniţiatoarea unui nou proiect la Timişoara – „Borcanul cu Ulei”. Este un proiect în premieră în Timişoara, promovat de asociaţia Eco Club, care presupune colectarea uleiului alimentar uzat de la populaţie. E simplu. Contactaţi iniţiatorii acestui proiect – www.borcanulcuulei.ro sau telefon 0727 241 114 – intraţi într-o bază de date, primiţi un borcan pentru colectarea uleiului, iar apoi Ana Munteanu va veni la voi, cu o bicicletă (un cargobike special), însoţită de copilul său se doi ani şi jumătate, pe nume Ari, şi vă va lua uleiul uzat. În schimb veţi primi un borcan gol…
Uleiul va merge mai departe, la reciclare, preluat de o societate din Oradea, care îl foloseşte pentru a produce biodiesel în Austria. Ana Munteanu şi cei de la Eco Club vor primi în medie, pe fiecare litru de ulei uzat, 0,80 lei. Banii strânşi se vor duce drept contribuţie pentru construcţia unui nou corp de clădire la Grădiniţa Waldorf din Timişoara. Nu se va construi întreaga clădire cu aceşti bani, dar suma primită în urma uleiului colectat va contribui la construcţia unui corp nou de clădire.
Prima ieşire a cargobike-ului va avea loc la Verde pentru Biciclete, duminică, la acţiunea Cochete pe Biciclete, care începe la ora 10.
„Butonând telefonul, gândindu-mă ce fac de mâncare a doua zi, am aflat că un litru de ulei aruncat în chiuvetă poluează un milion de litri de apă. Stai şi te întrebi şi iei şi nişte decizii – de mâine îl strâng. Am aflat mai multe informaţii despre acest gest super simplu. M-am întrebat ce fac oamenii cu uleiul, îl pun în borcane, ce fac cu borcanele, le lasă la ghenă. Uşor, uşor s-a înfiripat în mine o dorinţă. Dorinţa de a schimba ceva în jur – Borcanul cu Ulei. Am decis ca în fiecare sâmbătă eu şi cu băieţelul meu de doi ani şi jumătate să plecăm prin oraş, oricum ne plimbăm cu bicicleta 90 la sută din timp, aşa că de ce să nu avem o bicicletă care să care ulei? În fiecare sâmbătă o să mergem pe la oameni. Noi o să plimbăm cargobike-ul şi la Verde pentru biciclete, o să le dăm borcanele, ne sună, se va face o programare, ne vom duce acasă la oameni. Îmi doresc să vorbesc cu oamenii, să-i cunosc, e important să se simtă parte dintr-o comunitate şi să facem şi împreună chestia asta”, spune Ana Munteanu, project manager al Borcanului cu Ulei.
Partenerii Eco Club vor prelua uleiul, îl vor colecta şi vor plăti pentru el. Proiectul va dura un an, într-o primă fază. Şi Aquatim are recipiente pentru colectat uleiul, la casierii şi la sediul lor.
„De doi ani am plasat câte un recipient special pus la dispoziţie de cei de la Respiră Verde, un butoi la toate punctele noastre de lucru, la toate sediile noastre şi la casierii. Se adună destul de mult ulei, lunar îi sunăm să vină să colecteze uleiul. Uleiul uzat din canalizare reprezintă o problemă foarte mare – înfundarea branşamentelor, lucru care se întâmplă des – cea mai mare problemă este înfundarea racordurilor – grăsimea din uleiul uzat amestecată cu părul dau un fel de săpun. Mergem periodic la oameni să le desfundăm branşamentul, iar pe lună strângem cam 80 de metri cubi de grăsimi care se trimit cu un autocamion special într-o altă localitate, unde se arde grăsimea. Sunt butoaie în opt locaţii din Timişoara. Cea mai mare cantitate se strânge la sediul nostru central din Piaţa 700. O dată la două săptămâni se goleşte”, spune Oana Hortopan, specialist comunicare şi relaţii publice la Aquatim.
La Timişoara s-a încercat, acum câţiva ani, şi înfiinţarea unei fabrici de procesare a uleiului. Cantitatea de ulei care urma să fie strânsă de la populație era destul de mică, iar proiectul a picat.
Acum, cu acest nou proiect, construcţia unei fabrici de procesare a uleiului uzat poate reveni în actualitate…
Citiți principiile noastre de moderare aici!