Primarul Nicolae Robu susține că „a pus în mișcare tot ce s-a putut” pentru ca Podul Dragalina să fie deschis circulației de luni, 30 septembrie. Redeschiderea traficului peste Bega a fost amânată de la începutul anului școlar, pentru că muncitorii de la Tehnodomus nu au putut finaliza la timp, edilul-șef resemnându-se că măcar se va circula pe podul din Iosefin până la sfârșitul acestei luni.
Marți, primarul spunea că o să dea drumul la trafic luni. De fapt, că vrea să dea drumul la trafic, dar vedem luni dacă va fi așa sau nu.
„Luni o să dăm drumul la trafic. (…) Dacă o să dau, o să vedem atunci. Deocamdată eu vă spun că vreau. Iar luni vom vedea dacă și dau”, explica atunci edilul.
Detalii, AICI!
Ei bine, vineri, Robu ne-a anunțat că a pus în mișcare tot ce s-a putut și că ploaia de joi a încurcat șantierul. De altfel, vineri dimineață șoferii s-au trezit că nu pot intra pe Splaiul Titulescu de pe Bd. Dragalina. Nimeni nu a anunțat însă restricțiile rutiere, despre care nu știa nici primarul. Oficialii PMT ne asigură că atunci când va fi finalizat stratul de uzură se va deschide circulația.
„S-a continuat lucrul la ambele poduri, zi de zi mă deplasez la fața locului. Ieri ne-a încurcat puțin ploaia, care nu a fost chiar foarte puternică, dar a ținut foarte mult, ore în șir. Dar rămân cu această nu numai dorință, ci și speranță că luni vom da drumul la trafic. Eu am pus în mișcare tot ce s-a putut pentru a se monta și stâlpii de iluminat și respectiv suportul pentru instalația electrică de alimentare a tramvaielor, amenajarea spațiilor verzi, acolo sunt și sisteme de irigare pentru covorul de iarbă și se lucrează cu toate forțele pentru ca luni dimineață să putem da în folosință Podul Dragalina”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul a ținut să precizeze că balustradele de pe Dragalina sunt doar temporare, pentru siguranța călătorilor, acestea urmând să fie înlocuite. De luni, crede edilul, se va circula atât pietonal, dar și cu mașina și cu tramvaiul spre gară, respectiv spre Iosefin.
Podul Eroilor mai rămâne însă închis, dar nu se știe cât. Acolo mai e ceva de lucru, însă prioritatea primăriei o reprezintă acum Podul Dragalina. Oricum, Robu ne dă asigurări că totul este în grafic.
„Încă o dată fac precizarea că termenele de finalizare a celor două poduri, Dragalina și Eroilor, sunt martie, respectiv aprilie 2020. Nu este vorba de nicio întârziere în realizarea acestor poduri, dimpotrivă, le vom finaliza înainte de termen. Întotdeauna se întâmplă «malînțelegeri» pornind de la faptul că se pun acele table pe care apare scrisă o dată de finalizare a lucrărilor, care se obține adunând la momentul de start, al ordinului de începere a lucrărilor, durata în zile a lucrărilor stabilită de proiectant și care este prevăzută în caietul de sarcini la licitație. Asta înseamnă zile de lucru efectiv, în care se poate lucra. Ei, dacă apar cercetări arheologice, dacă în subteran se descoperă ceva ce necesită schimbarea unor soluții în proiect, dacă se intră în perioada de iarnă, când nici legea nu te lasă să faci anumite operații tehnologice șamd… pe scurt, când sunt motive obiective serioase, agreate de lege, atunci se întrerup lucrările și zilele de întrerupere se adaugă la data care a apărut inițial ca dată terminus, așa cum este firesc. Dar asta nu înseamnă că s-a întârziat realizarea lucrării. Când se depășesc termenele în sensul legii, atunci se aplică penalități”, a conchis primarul.
În weekend, muncitorii de la Podul Dragalina trebuie să finalizeze asfaltarea trotuarelor și așternerea stratului de uzură pe carosabil, să pună semnalizările și indicatoarele rutiere și să facă marcajele. Semafoarele se vor instala după ce va fi deschisă circulația.
Șantierele din Iosefin s-au deschis în primăvara anului trecut. O perioadă au fost sistate lucrările, după ce s-au descoperit greșeli în proiecte.
Vă reamintim, Podul Dragalina este reabilitat de firma Tehnodomus, care primește 7,2 milioane de lei cu tot cu TVA pentru lucrări, în timp ce Podul Eroilor este reabilitat de asocierea de firme Super Construct și Pod Construct, cu 3,69 de milioane de lei cu TVA. Lucrările ar fi trebuit să țină nouă, respectiv zece luni, conform proiectelor, iar banii pentru ambele șantiere vin de la guvern, prin PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!