Proiectul de hotărâre ce reglementează mutarea Clinicii de Dermatologie în clădirea de pe strada Daliei din Complexul Studențesc va fi supus votului consilierilor locali în cadrul ședinței care va avea loc marți. După ce au trimis scrisori de protest către Ministerul Sănătății, Primăria Timișoara și Avocatul Poporului, medicii de la clinică s-au adresat și prefectului de Timiș, care l-a primit luni în audiență pe managerul unității medicale.
„Am avut și o discuție la domnul prefect. Prin funcția domniei sale el trebuie să vizeze respectarea legalității. Ceea ce pune pune problema: cine verifică sau cum se verifică legalitatea acestor inițiative? Deci vine un domn primar sau cineva din consiliu și introduce o inițiativă, se votează și atunci devine legală fără să se țină cont de părerea cetățenilor din Timișoara. Deci cum se apreciază acea inițiativă ca fiind legală sau nu? Ea vine de la unul care prezintă un interes al unei comunități mai mari sau mai mici și cum se verifică acest fapt? Prin ce? Prin procesul electoral care se face odată la patru ani? Deci între patru ani poți să-ți faci de cap”, a declarat, pentru www.tion.ro, managerul Clinicii de Dermato-Venerologie, Caius Solovan.
Medicii au organizat și o nouă acțiune de protest față de mutare în curtea spitalului, similară celei care a avut loc săptămâna trecută.
„Am ieșit încă o dată în curtea spitalului într-o grevă spontană de un sfert de oră pentru a sensibiliza încă o dată opinia publică din Timișoara. În privința mutării clinicii și a inoportunității acestei mutări. De ce dacă vor să facă un bine acestei comunități să se pună frumos să încerce să adune acei bani să facă un spital ca să rezolve problema acestor clădiri. A noastră oricum se pare că are cele mai mari probleme”, a mai spus managerul Clinicii de Dermatologie.
Medicii nu vor lipsi nici de la ședința de consiliu local, încercând să-i convingă pe aleși să voteze împotriva proiectului de hotărâre.
„Încercăm să fim prezenți acolo și dacă au atâta bunăvoință să ne asculte și pe noi, dar oricum mai mult ca sigur că nu poți să le schimbi atitudinea sau votul. Dacă proiectul trece, o să vedem ce pași se pot face mai departe”, a mai explicat Solovan.
Robu rămâne pe poziţii în privinţa clinicii: „O vom muta!”
De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu a afirmat, luni, încă o dată, că mutarea se va produce, chiar dacă aleşii ar urma să îşi de acordul în plenul de marţi pentru acest lucru. Edilul spune că angajaţii clinicii care se împotrivesc mutării în imobilul din Complexul Studenţesc propus de municipalitate sunt de fapt dezinformaţi.
„Spre ruşinea acestor oameni, văd că au mai şi politizat acest subiect. Acum ne-am împărţit în două, ca să vedeţi cât de neserioşi pot fi unii concitadini de-ai noştri. Suntem unii care suntem la putere şi care dorim mutarea clinicii pentru binele Timişoarei şi pentru binele pacienţilor în primul rând şi culmea culmilor şi pentru un mai bine al corpului medical. Majoritatea angajaţilor clinicii sunt dezinformaţi, ei îşi închipuie că cine ştie în ce condiţii vor fi mutaţi. Veţi vedea în ce condiţii vom muta clinica. Şi o vom muta! Nu se poate face comparaţie între condiţiile pe care le vom asigura şi condiţiile actuale. Pe de altă parte, partidele de opoziţie, cel puţin am văzut la PDL, celelalte nu cred că au reacţionat până acum, văd că au găsit de cuviinţă să facă opoziţie şi pe un asemenea subiect. Grija pentru pacienţi nu are culoare politică”, a declarat Robu.
Primarul spune că nu el este cel care a concluzionat că noul imobilul oferă condiţii mai bune pentru funcţionarea unui spital, ci chiar Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de care aparţine clinica şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
„Nu e normal să laşi pacienţii să stea în saloane de opt locuri cu trecere din unul în altul când poţi să le oferi saloane de două paturi, elegante, cu geamuri luminoase, cu toate-toate condiţiile. N-au decât să protesteze. S-au adresat tuturor. Şi ministerului, parlamentarilor, de parcă primăria ar fi în subordinea Parlamentului sau a ministerului. Primăria este gestionarul spaţiului pentru această zonă spitalicească şi primăria are în totalitate răspunderea de a asigura cele mai bune condiţii. Faptul că sunt mai bune condiţiile în noua clinică nu l-am decretat eu, ci este concluzia la care au ajuns medici mai bine poziţionaţi în ierarhia medicală decât şeful Clinicii de Dermatologie. Tot Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal, directoarea adjunctă a DSP, şefi de laborator, toată lumea care a văzut noul spaţiu spune că se pretează mult mai bine drept sediu al unei clinicii de dermatologie şi în general pentru un spital”, a adăugat Robu.
Cât despre faptul că se vorbeşte despre existenţa unor interese ascunse legate de imobilul de pe strada Mărăşeşti în care funcţionează în prezent Clinica de Dermato-Venerologie, primarul susţine că este vorba de fabulaţii.
„Aceşti oameni care protestează, neavând argumente, inventează. Despre ce interes imobiliar poate fi vorba când mutarea se produce dintr-o clădire a primăriei într-o altă clădire a primăriei (…) În acea clădire, aşa cum am spus, dorim să mutăm, pentru a aduce un plus de imagine Timişoarei, centrele culturale, francez, german şi altele, şi atâtea consulate câte vor putea să încapă acolo în condiţii de bună funcţionare, de confort corespunzător. De asemenea, am vrea să avem în aceeaşi clădire şi un spaţiu, nu foarte extins, pentru un centru de tineret”, a conchis Robu.
Protest spontan la Clinica de Dermatologie din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!