Pentru ca timișorenilor să li se perceapă taxa pe paragină din 1 ianuarie 2018, Consiliul Local Timișoara trebuie să emită hotărâri de consiliu pentru fiecare proprietate în parte, până în 31 decembrie 2017. În caz contrar, taxa se poate aplica abia peste doi ani.
„Atunci când vom avea hotărâri de consiliu prin care se nominalizează clădirile și proprietarii care se află în acea situație și pentru care au fost îndeplinite toate procedurile, adică s-au făcut notificări, constatări ale stării de degradare, atunci poate fi aplicată taxa pe paragină. Stabilirea unor obligații fiscale suplimentare pentru acești proprietari și încasarea lor cu 1 ianuarie 2018 se poate realiza dacă avem hotărâri de consiliu emise până la 31 decembrie. Dacă apar hotărâri după 1 ianuarie 2018, acestea produc efect în anul fiscal următor. Se lucrează în primărie, s-au făcut înștiințări, somații, s-au dat niște termene, trebuie verificate, iar colegii din primărie trebuie să dea hotărâri de consiliu pentru fiecare proprietate în parte”, ne-a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.
Recent, la sfârșitul lunii iulie, consilierii locali au aprobat o hotărâre de consiliu local privind modificarea documentelor care stau la baza HCL inițiale prin care au fost majorate impozitele pe clădiri și pe terenuri cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilanul Timișoarei.
„Conform noii hotărâri, a fost stabilită și procedura cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite/degradate situate în intravilan, în cadrul căreia, la punctul 5, se stipulează constituirea unei comisii mixte de control prin dispoziție a primarului. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilită componența respectivei comisii”, ne-au declarat reprezentanții municipalității.
Recent, primarul Nicolae Robu susținea că amenzile pentru cei care locuiesc în centrul istoric al orașului și își lasă clădirile să se degradeze vor fi necruțătoare.
„Vreau să spun răspicat: amenzile vor fi necruțătoare, nivelul lor este stabilit prin lege și vom da cât de des ne lasă legea pentru toți proprietarii de clădiri din centrul istoric și Piața Victoriei care nu-și întrețin clădirile. Aici ne vom concentra în mod special, pentru că acest areal reprezintă emblema Timișoarei. Se apropie anul 2021, noi nu putem să primim 1 milion și jumătate de vizitatori cu toate clădirile scorojite, în paragină, încât să lăsăm impresia că suntem în țara nimănui. Toți proprietarii trebuie să înțeleagă că au obligația să își întrețină clădirile. Cine nu înțelege, va plăti amenzi maxime și multe și va trebui să le și întrețină”, explica edilul-șef.
Impozitul pentru clădirile neîngrijite va fi majorat cu 300%, cu 400% sau chiar cu 500%, în funcție de un punctaj calculat de o comisie specială formată la primărie. Cât despre terenuri, impozitul crește cu 250% sau cu 500%, dacă proprietățile sunt neîngrijite doi ani la rând.
Citiți principiile noastre de moderare aici!