Cele 673.000 de buletine de vot au fost tipărite şi vor fi împărţite săptămâna viitoare la secţiile de votare din judeţ. Tot săptămâna viitoare se va face şi instruirea preşedinţilor secţiilor de votare. La referendumul din 29 iulie vor fi deschise, în Timiş, 589 de secţii de vot, dintre care 212 sunt în Timişoara. Spre deosebire de alegerile locale, oamenii pot vota la orice secţie, ei urmând să fie trecuţi pe listele suplimentare.
Pentru a preîntâmpina problemele cu urna mobilă, care întotdeauna a fost un măr al discordiei la alegeri, autorităţile judeţene au specificat că aceasta poate fi solicitată de persoanele care nu se pot deplasa, iar în cazul în care acestea sunt internate într-o instituţie medicală (spital, azil de bătrâni), sau alte instituţii sociale, lista cu persoanele care vor să voteze şi solicită urna mobilă cade în sarcina directorului acelei unităţi.
„Este responsabilitatea directorilor să întocmească aceste liste. Dacă duminică vom avea plângeri că cineva nu a putut să voteze pentru că nu s-a făcut acea listă, atunci directorii acelei instituții trebuie să ne explice de ce nu a uîntocmit lista”, spune Liliana Oneț, subprefectul județului Timiș.
Pentru a preântâmpina turismul electoral, o altă problemă majoră în timpul alegerilor din România, polițiștii vor institui filtre la intrările și ieșirile din orașe, în ziua referendumului, și vor verifica toate vehiculele de transport persoane. De asemenea, pe toata durata scrutinului, polițiștii vor controla pe drumurile din Timiș toate microbuzele, autobuzele și autocarele de transport persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!