După aproape trei săptămâni de când anunțat că vor publica noul Plan Urbanistic General (PUG) al Timișoarei, pentru a intra în procedura de transparență decizională, reprezentanții Primăriei Timișoara transmit că acesta a fost în sfârșit publicat și poate fi consultat AICI.
Noul Plan Urbanistic General stabilește regulile de urbanism pentru întregul oraș, acolo unde nu există alte Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), precum și direcțiile majore de dezvoltare a orașului.
După cele 45 de zile în care se află în etapa de consultare publică, noul PUG va intra în plenul Consiliului Local spre aprobare.
„După 20 de ani, Timișoara va avea, în sfârșit, un Plan Urbanistic General nou. Am semnat proiectul de hotărâre împreună cu arhitectul șef Gabriel Almăjan. Ultimii doi ani au fost o muncă uriașă să scoatem noul PUG din blocajului total în care fosta administrație l-a lăsat și să-l aducem în formă finală. Sunt ultimele zile în care Timișoara se mai bazează pe Planul Urbanistic General întocmit în 1998 și aprobat în 2002. În septembrie, Consiliul Local va aproba noul PUG, care va asigura o dezvoltare armonioasă a Timișoarei. Mulțumesc echipei din primărie, care, sub coordonarea arhitectului șef a reușit să finalizeze PUG-ul, într-o cursă contra-cronometru”, transmite primarul Dominic Fritz.
Acest PUG va fi primul în format digital, urmând să stabilească reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, ș.a.).
Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei, stabilește funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate etc. Odată cu noul PUG vor fi introduse reguli clare care să simplifice procesul de avizare a proiectelor mai puțin complexe. După aprobare, cetățenii se vor putea autoriza direct în baza noului PUG, nefiind necesar un PUZ.
PUG-ul cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării.
La elaborarea noului PUG s-a lucrat mai mulți ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De PUG s-a ocupat societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Architects din Timișoara și IHS România din București. Valoarea contractului s-a ridicat la 450.000 de euro.
PUG-ul actual a fost aprobat în urmă cu 20 de ani, prin HCL 157/2002. Termenul de valabilitate inițial al acestuia a fost de cinci ani, însă a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen limită este decembrie 2023.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X20 de ani in care Ciuhandu si Robu au facut numai manevre cu terenurile statului. felicitari pentru Fritz, un PUG la zi este esential pentru viitorul Timisoarei.
Pug-ul arata impecabil.