Spre deosebire de şedinţele de plen ale Consiliului Local Timişoara, intens dezbătute încă din vremea primarului Ciuhandu, la Consiliul Judeţean Timiş domneşte pacea şi armonia între diferitele formaţiuni politice. 99 la sută din proiectele ce ajung în plenul şedinţelor Consiliului Judeţean Timiş sunt votate pe bandă rulantă, doar uneori existând voci contrare acestui curent.
Unii consilieri judeţeni susţin că acest lucru se întâmplă deoarece dezbaterile între consilieri nu se ţin în plen, ca la Consiliul Local Timişoara, ci în şedinţele de comisie, care nu sunt la fel de publice. Alţi consilieri susţin însă că, într-adevăr, există o cutumă la Consiliul Judeţean Timiş, încă din mandatul 2000-2004.
Oriunde ar fi adevărul, cert este că proiectele sunt aprobate fără prea multe comentarii. De altfel, este şi greu să găseşti între sutele de proiecte aprobate, vreunul care să fi născut dezbateri în şedinţele de plen.
Reporterii www.tion.ro au descoperit că ultimul proiect „trântit” la vot a fost dezbătut în timpul campaniei electorale de anul trecut pentru alegerile locale, în luna mai 2012. Bătălia se dădea atunci între preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc şi principalul său contracandidat, liderul PSD Timiş, Titu Bojin. Acesta din urmă nu numai că deţinea majoritatea în cadrul CJ Timiş, având de partea lui şi consilierii liberali, însă se bucura şi de susţinerea Guvernului în funcţie. De partea cealaltă, Ostaficiuc împreună cu consilierii PDL aveau avantajul legii care spune că pentru aprobarea unui proiect de patrimoniu sau buget este necesar votul a două treimi dintre consilieri.
Dezbaterea în plen a început pe marginea unei rectificări de buget. Practic, Guvernul Ponta cerea Consiliului Judeţean Timiş să returneze circa 2 milioane de lei, bani alocaţi de Guvernul Ungureanu. În timp ce Titu Bojin încerca să explice că aleşii judeţeni sunt obligaţi să voteze acest proiect, deoarece sunt constrânşi să respecte o Hotărâre de Guvern şi că Guvernul Ponta va aloca în viitor judeţului Timiş mult mai mulţi bani decât aceste 2 milioane de lei, Ostaficiuc susţinea că este „absurd” să fie returnaţi banii, în condiţiile în care se militează pentru descentralizare.
„Da, ordonanţa de urgenţă poate fi atacată în contencios administrativ sau poate fi atacată în Parlament. Poziţia noastră, a mea personală este aceea că am insistat foarte mult la Guvernul Ungureanu pentru a da judeţului Timiş 2 milioane de lei. (…) Mi se pare absurd să dăm aceşti bani înapoi către Bucureşti în condiţiile în care noi spunem mereu că ne dorim o descentralizare, iar în acest moment se întâmplă o situaţie inversă. Bucureştiul ne dă nişte bani şi noi spunem acum că le trimitem banii înapoi”, spunea Ostaficiuc.
Acesta atrăgea, însă, atenţia că respingerea proiectului ar putea duce la blocarea conturilor Consiliului Judeţean Timiş.
De partea cealaltă, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, aflat atunci în campanie electorală, afirma că acești bani nu există decât pe hârtie și că Guvernul Ponta „va avea grijă să fie aproape de cei care se află în necazuri”.
„Haideţi să fim serioşi! S-a primit vreun ban? S-a primit o hârtie de la Guvern prin care ne informează că se vor aloca nişte sume. Deocamdată nu s-a primit nici un leu. Dacă fostul Guvern vroia să ajute judeţul Timiş avea timp destul, în cei 4 ani, să tot trimită bani. (…) Guvernul şi-a făcut deja nişte calcule pentru proiectele pe care le are şi nu trebuie să vă faceţi dumneavoastră griji pentru ceea ce vine în viitor. (…) Guvernul actual va avea grijă să fie aproape de cei care se află în necazuri. Chiar şi pe linie USL vom fi alături de ei”, spune Bojin.
În final, după dezbateri care au durat minute bune, s-a trecut la vot. Consilierii PSD şi PNL au aprobat proiectul, însă cele 17 voturi nu au fost suficiente. Împotriva returnării banilor s-au declarat consilierii PDL, iar cei ai PNŢCD s-au abţinut. În aceste condiţii, proiectul a fost respins.
De atunci şi până în prezent, nu au mai existat probleme de acest gen în şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean Timiş. Ultimele proiecte care au creat dezbateri intense au fost în luna septembrie a anului trecut, când consilierii judeţeni trebuiau să decidă pe cine trimit în Consiliile de Administraţie ale unor spitale şi şcoli. Cele două proiecte nu au fost însă respinse, ci au fost doar amânate pentru luna octombrie a anului trecut, timp în care consilierii judeţeni au putut să decidă cine va controla unele spitale şi şcoli din Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!