O nouă acuzaţie legată de plagiatul unei teze de doctorat afectează viaţa politică românească. De această dată este vorba despre o teză depusă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, de către Cristian Buşoi, fost parlamentar de Timiş, actual europarlamentar, al cărui birou parlamentar este chiar la Timişoara.
Acuzaţia de plagiat a fost emisă de Marius Diaconescu, coordonatorul Coaliţiei pentru Universităţi Curate.
„Pe lângă suspiciunile de plagiat, aduc în atenția Comisiei de Etică și următoarele chestiuni: 1.) Teza, redactată pe doar 128 de pagini, cu text scris la 1,5 rânduri, întrunește condițiile minime necesare pentru dobândirea titlului de doctor în științe? 2.) Care este contribuția originală a autorului în acest domeniu științific? 3.) Tema cercetată se înscrie în domeniul științific medicină? 4.) Au fost respectate toate procedurile legale la admitere, prezentarea referatelor, rapoartele lunare de activitate etc. până la susținerea publică a tezei?”, a declarat acesta, potrivit siteului România Curată.
De cealaltă parte, Buşoi se apără şi spune că nu este vorba de niciun plagiat, ci despre o lucrare la care a lucrat destul de mult.
„Sunt convins că, din păcate, multe dintre tezele de doctorat din România au probleme serioase. Nu este, însă, şi cazul tezei mele de doctorat (…) Vă pot spune că lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit şi sunt foarte sigur că nu are probleme în sensul în care ar putea fi (formulate-n.r.) acuzaţii de plagiat. Am făcut nenumărate interviuri cu foşti prim-miniştrii, foşti miniştri ai sănătăţii, am analizat programele de guvernare şi capitole de sănătate din platformele electorale ale partidelor”, a declarat, pentru Mediafax, europarlamentarul.
Reprezentantul celei de-a treia părţi implicată în discuţii, rectorul UMF Timişoara, Marius Raica, a declarat că, în ceea ce o priveşte, instituţia şi-a făcut datoria referitor la aceste acuzaţii.
„Universitatea, la ora actuală, evaluează teza conform cerințelor pe care le-au ordonat organizațiile Societatea Academică Română și Societatea pentru Universități Curate. Instituţia are de dat un răspuns în termen de o lună. Este o adresă care a venit doar la Comisia de Etică a Universității. Solicitările de transmitere a tezei în format electronic le-am executat, au fost trimise la toate centrele, este un document public, transparent, nu e niciun fel de problemă”, a declarat Marius Raica.
Totuşi, rectorul nu a oferit un răspuns direct, dacă teza poate fi considerată plagiat sau nu.
„Avem din 2013 un program pentru plagiat, care are capacitatea de 70 de milioane de caractere, deci este unul dintre cele performanțe. Funcţionează din 2013 şi este aplicat tuturor tezelor de doctorat, iar prin sondaj la 10% din lucrările de licenţă, vă daţi seama că avem în fiecare an 800 de absolvenţi, vă daţi seama că ne-ar trebui un departament doar pentru aşa ceva. Toţi colegii noştri care doresc să-şi verifice lucrările originale înainte de publicare au acces gratuit la acest program şi, în plus, trebuie ştiut că nu sunt obligaţi să o facă. Pentru că ştiţi că plagiatul este o treabă „pe persoană fizică”, pentru a folosi citate din clasici. La tezele de doctorat, de când este aplicat acest sistem nu, nu am avut niciun caz de plagiat. Este vorba şi de o interpretare a acestui soft, pentru că o similitudine de 1,5% (n.r. din lucrarea de doctorat) este considerată ca falsă. Dar nu este calitatea mea şi nici domeniul în care să pot să mă exprim şi nici nu este cazul”, a mai precizat rectorul UMF Timișoara.
După cum precizează şi Raica, acest soft performant funcţionează din 2013, lucrarea lui Buşoi fiind realizată în 2010.
Citiți principiile noastre de moderare aici!