Situaţia Turnului de Apă de pe strada Samuil Micu din Timişoara a fost expusă, vineri, de viceprimarul Traian Stoia. Autorităţile locale au constatat… ceea ce timişorenii au putut sesiza de ani buni, şi anume faptul că acest monument istoric al oraşului stă în paragină, şi l-au somat pe administrator să ia măsuri..
„La Turnul de Apă din cartierul Fabric, construit între 1912-1914, marea majoritate a geamurilor sunt lipsă… Administrarea acestui monument a fost acordată, probabil de Primăria Timişoara, deşi nu găsim urme în arhiva primăriei, către fabrica „1 Iunie”. O mare parte a ferestrelor sunt sparte, învelitoarea de ţiglă este deteriorată, interiorul clădirii trebuie igienizat şi în acest sens s-a întomit o somaţie către „1 Iunie” Timişoara. Vecinii din zonă spun că atunci când este furtună bucăţi de ţiglă de pe acoperişul turnului sunt aruncate în curţile lor şi chiar pe stradă, existând riscul producerii unor accidente. În cursul anului trecut, societatea care administrează clădirea a fost somată pentru remedierea defecţiunilor de care vorbeam, reuşindu-se însă doar înlocuirea câtorva geamuri…”,a declarat Stoia.
Viceprimarul crede că municipalitatea ar trebui să preia acest monument şi să-l întreţină măcar în stare corespunzătoare, dacă nu să-l pună în valoare într-un alt fel, după cum se doreşte cu Turnul de Apă din Iosefin, de pe strada Gheorghe Bariţiu. Problema este că, potrivit edilului, nu se găsesc în primărie actele în baza cărora a fost încredinţat turnul. Se cere o… minte luminată.
„N-am găsit actul prin care s-a încredinţat turnul… Ăştia n-au actul pentru că unitatea economică a decăzut. Actul trebuie să existe undeva, dar n-am fost atât de deştepţi să-l găsim încă. Primăria ar trebui să îl ia înapoi. Cred că în următorul plen, dacă apucăm să dăm de hârtiile care lipsesc, vom putea propune ridicarea administrării. Se caută de alaltăieri… Vrem să îi dăm un aspect îngrijit, să putem investi în repararea lui”, a concluzionat Stoia.
Primarul Nicolae Robu a afirmat că nu cunoaşte subiectul, dar că aşteaptă soluţii la această problemă.
„E resortul domnului Stoia. Dacă a declarat asta, înseamnă că aşa este. În 2 ani m-aş fi aşteptat să fie rezolvată problema aceasta. Dar eu aştept soluţii. Dacă numai facem enunţuri de probleme nu ajungem niciunde. Noi, cei care lucrăm în municipalitate, trebuie să venim cu soluţii”, a declarat Robu.
Cât despre Turnul de Apă de pe Bariţiu, pe care edilii oraşului l-ar vrea transformat în cafenea sau restaurant, viceprimarul Stoia a anunţat că în curând ar urma să fie scos la licitaţie şi că vor exista cel puţin doi competitori interesaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!