S-a vorbit mult de performanţele celor 30 de vehicule achiziţionate de Primărie, prin care se înnoia practic complet parcul de autobuze al Regiei locale de transport. De sistemul automat de înclinare a caroseriei, funcţia de îngenunchere, care facilitează accesul persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi, de camerele de luat vederi şi monitoarele LCD. Nu mai puţin s-a discutat de suma – peste 10 milioane de euro – pe care Primăria a trebuit s-o scoată din buzunar pentru ca transportul timişorean să fie unul de ţinută. Indiscutabil, calitatea costă. Poate nu chiar 10 milioane de euro, au afirmat unele voci, dar, oricum, costă.
Ce te faci însă când, la numai două zile după ce au fost introduse în circulaţie, toată tehnica modernă te lasă, la propriu, în mijlocul drumului? S-a întâmplat unuia din autobuzele articulate ce deservesc linia 33, şi care a rămas vineri blocat în zona Pieţei Maria. Cu toate că incidentul a avut loc în jurul orei 13,00, maşina a fost, aparent, părăsită timp de ore bune în imediata vecinătate a Podului Traian.
„S-a luat legătura telefonic cu reprezentanţii constructorului. Maşinile sunt în garanţie aşa că ei sunt singurii în măsură să intervină în cazul unei defecţiuni. Recomandarea lor a fost ca, ţinând seama de gabaritul său, este mai bine ca autobuzul să fie lăsat la locul incidentului, în cazul în care circulaţia nu este afectată, transportul urmând a fi efectuat la o oră cu un trafic mai redus” explică Ionuţ Nasleu, directorul adjunct al RATT.
În momentul de faţă nu se poate afirma cu certitudine cauza producerii evenimentului. În mod sigur, însă, el naşte cel puţin nedumeriri, dacă nu chiar îngrijorări şi te face să-ţi doreşti să-i spui vreo două vorbe autorului zicalei cu „Suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri ieftine”.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!