Peter Grosz a făcut publică o mărturie scrisă de zece pagini, în care a recunoscut că a spionat autori români, dându-l exemplu pe Richard Wagner.
În trecut, Herta Muller îl acuzase pe Grosz de “cel mai rău tip de denunţ”, în cotidianul Allgemeine Zeitung. Scriitoarea a făcut apel în repetate rânduri pentru deschiderea unor anchetele oficiale împotriva foştilor informatori ai Securităţii care azi locuiesc în Germania.
Anul trecut, Richard Wagner l-a acuzat pe Peter Grosz că ar fi fost spion, iar scriitorul german spune în mărturia sa că i-a mărturisit la acel moment fostului soţ al lui Muller şi că i-a explicat condiţiile care l-au forţat la această “colaborare demnă de dispreţ”.
Grosz spune că Securitatea l-a obligat să monitorizeze autorii de etnie germană din 1974 până când a părăsit ţara, în 1977, şi că acuzaţiile care i-au fost aduse au lansat o adevărată campanie publică împotriva sa.
De când s-a mutat în Germania, autorul s-a dedicat promovării tinerilor autori şi actori, pe de o parte pentru a încerca să răspândească vina şi ruşinea abilităţii sale de a se lăsa şantajat în România, a scris Grosz în mărturie.
Grosz, care este director al festivalului de teatru Oppenheim, spune că lasă la latitudinea altora să decidă dacă va mai ocupa acest post.
Un alt romancier german de origine română, Franz Thomas Schleich, ar fi spionat-o şi denunţat-o la Securitate pe Herta Muller în anii 80. Schleich, care trăieşte în Ludwigshafen, în Germania, colabora cu Securitatea sub numele de cod “Voicu”, potrivit postului public de televiziune german, care a dezvăluit colaborarea sa cu poliţia secretă citând martori din acea vreme, precum şi documente.
Herta Muller a spus că “Voicu” şi Schleich, pe care îl considera prieten, sunt una şi aceeaşi persoană. Scriitoarea a făcut apel pentru deschiderea unor anchetele oficiale împotriva foştilor informatori ai Securităţii care azi locuiesc în Germania.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!