Conform cititorului nostru, care dorește să rămână anonim, bătrânul era căzut în iarbă în fața Parcului Botanic, la câțiva metri de Spitalul Municipal Timișoara.
„Astăzi am fost martorul unui eveniment foarte trist în care indiferența a omorât un om. Mergeam pe pista de biciclete dinspre Piața Mărăști spre Piața 700 (pe lângă parcul Botanic) și în fața Parcului Botanic, la trecerea de pietoni, era căzut un bătrân. Erau mai mulți oameni lângă el, când am ajuns era ora 10.01-02 și martorii de acolo au zis că omul zăcea cu fața în iarbă de 20 de minute. Câțiva dintre cei de acolo mi-au spus că au fugit la spital să anunțe să vină cineva să-l ajute pe bătrân, dar li s-a răspuns sec că nu-i lasă Arafat să părăsească așa spitalul (Spitalul Municipal e la câțiva metri distanță). Unul dintre martori a spus că s-a sunat și la 112, dar nu pot confirma asta cu exactitate, doar am auzit”, ne spune martorul acestui incident.
Oamenii s-au deplasat și la una dintre ambulanțele aflate în curtea Spitalului Municipal și le-a cerut specialiștilor să intervină… S-a constatat decesul…
„Când am ajuns eu, fugise un om la una dintre ambulanțele de acolo și i-a rugat să vină să ajute un om care e căzut. Când am făcut eu poză la 10.03 în care bătrânul stătea cu față în jos, încă se vedea că respiră, dar când au venit cei de la ambulanță la 10.05 și l-au întors era tot vânăt și l-au declarat mort la fața locului. Consider că e revoltător să treacă atât de mult timp până când cineva a venit să-l ajute în condițiile în care Spitalul era lângă el”, descrie faptele martorul acestui incident.
Reprezentanții Spitalului Municipal Timișoara spun că bătrânul tocmai ce urmase un tratament de radioterapie.
„Pacientul a fost cunoscut ca și bolnav neoplazic. A fost externat după ce a făcut tratament de radioterapie. Cei de la salvare l-au dus în Unitatea de Primiri Urgențe și aici s-a constatat că pacientul era decedat. S-au respectat toate procedurile legale în vigoare”, s spus Ramona Gâdea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Timișoara.
Conform doctorilor, există niște proceduri clare în ceea ce privește părăsirea spitalului. Conform acestora, medicul sau asistentul de gardă nu au voie să părăsească pacienții aflați în grijă în incinta spitalului.
„O persoană s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Timișoara fără să alerteze în prealabil serviciul 112. Echipajul unei ambulanțe care s-a eliberat la Spitalul Municipal a anunțat dispeceratul prin stația de emisie-recepție că există o persoană căzută în stradă la Parcul Botanic, moment în care li s-a comunicat din dispecerat că solicitarea a fost transmisă unui alt echipaj care avea o altă misiune, le-a fost transmis să se oprească la persoana respectivă. La 10.05 s-a înregistrat apelul și au intervenit două echipaje, care erau disponibile în zonă. Mașina care era dirijată spre persoana respectivă avea o altă misiune și a fost oprită pentru a acorda primul ajutor, iar cel de-al doilea echipaj și-a terminat misiunea la Spitalul Municipal și a cerut permisiunea dispeceratului de a se deplasat la caz. Când au ajuns la fața locului, persoana era de aproximativ zece minute picată în stradă, din relatarea persoanelor din jur. Toată lumea a stat și s-a uitat, fără să acorde cineva primul ajutor sau măcar să alerteze serviciul 112. Pe bună dreptate, colegii din Urgență nu au cum să părăsească spitalul pentru că nu pot lăsa nesupravegheați pacienții din urgență, pe care îi au în îngrijire”, a spus doctorul Florin Crișan, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!