Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Podul Lung” funcţionează în prezent într-un spaţiu de la parterul internatului Liceului Azur din Timişoara. „Anul trecut s-a făcut o expertiză tehnică la clădirea de pe strada Cornelia Sălceanu, care a arătat că este nevoie de consolidare şi atunci am solicitat evacuarea centrului”, a explicat directorul Direcţiei de Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie.
Lucrările de reabilitare a imobilului de pe strada Cornelia Sălceanu (fostă Fagului) nr. 17 urmează să înceapă peste trei luni, a afirmat Magda Nicoară, manager de proiect.
Se va consolida structura de rezistenţă a imobilului, vor avea loc lucrări de reabilitare termică, va fi igienizat subsolul, vor avea loc lucrări de recompartimentare a spaţiului, va fi înlocuită tâmplăria interioară şi exterioară, se vor reface finisajele, va fi montat un lift pentru persoanele cu dizabilităţi, se vor reface instalaţiile, se vor amenaja un nou loc de joacă şi spaţii verzi.
Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă copiii cu handicap de la 3 la 18 ani. „În prezent avem 30 de beneficiari, dar numărul este variabil, mai creşte, mai scade. Putem primi în momentul acesta până la 45 de copii. Dacă se va dezvolta, prin modernizările propuse, vom putea primi până la 60. Suntem singurul centru de acest gen din Timişoara, oferim consiliere psihologică şi asistenţă medicală, avem logopezi, oferim servicii de kinetoterapie, de ergoterapie… Toate serviciile sunt gratuite şi sunt admişi copii şi părinţi cu domiciliul în Timiş, pentru că şi părinţii copiilor aflaţi în astfel de situaţii au nevoie de consiliere”, a afirmat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, Maria Stoianov.
„În prezent clădirea în care se oferă toate aceste servicii este într-o stare avansată de degradare. Sala de kinetoterapie este o sală micuţă care are câteva perne în ea. În proiectul nou se vor construi bazine pentru recuperare locomotorie, vor fi săli festive, se va monta un lift. În prezent imobilul este impropriu pentru desfăşurarea acestor activităţi”, a adăugat Junie.
Valoarea totală a proiectului este de 5.162.561 lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de circa 4.000.000 de lei.
Viceprimarul Adrian Orza a afirmat că un alt proiect depus spre finanţare de primărie se referă la realizarea unui centru social pentru persoanele vârstnice pe strada Ioan Plavoşin, unde se împărţeau până acum ajutoarele de la Uniunea Europeană pentru persoanele defavorizate. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii se doreşte inclusiv realizarea unui magazin cu circuit închis pentru vârstnici la adresa respectivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!