Consilierul local Ştefan Sandu spune că au fost iniţiate deja discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Române de Canotaj în perspectiva demarării unei asemenea investiţii la Timişoara.
„Bega a creat de-a lungul anilor posibilitatea dezvoltării acestor sporturi în Timişoara – vorbim de canotaj, de caiac, de canoe – şi în decursul anilor Timişoara a dat campioni mondiali, campioni olimpici, campioni europeni. Odată cu dezvoltarea unei navigaţii pe canalul Bega va fi din ce în ce mai dificil ca aceste sporturi să fie practicate în condiţii optime. Şi la nivel naţional există probleme, pentru că foarte multe lacuri, inclusiv lacul Snagov, care a fost un centru de pregătire pentru aceste ramuri sportive, a devenit extrem de privatizat, astfel încât este dificilă inclusiv pregătirea loturilor naţionale. În acest sens s-a demarat o discuţie cu Federaţia Română de Canotaj, cu comisiile judeţene care se implică în organizarea acestor ramuri sportive şi s-a găsit oportun ca în imediata apropiere a municipiului Timişoara să se creeze un lac artificial pe care aceste sporturi să poată fi practicate la cel mai înalt nivel”, a declarat Sandu.
Alesul a explicat că deocamdată nu există un proiect concret, dar au fost iniţiate discuţii, iar formula pe care s-ar putea merge ar fi un parteneriat între Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Federaţia Română de Canotaj.
Planul este de a crea infrastructura necesară pentru organizarea unor competiţii la nivel internaţional.
„Intenţionăm să construim o pistă omologată internaţional, care să corespundă tuturor cerinţelor federaţiilor internaţionale din aceste ramuri sportive, astfel încât în perspectiva finalizării lacului să putem să organizăm competiţii de cel mai înalt nivel, până la nivel de campionate europene, campionate mondiale. Bineînţeles, acest lac trebuie adus în preajma unui curs de apă şi aici Bega ne oferă această posibilitate. Ar putea fi în zona de vest, în vecinătatea canalului Bega, la limita oraşului, după Podul Modoş, pe teritoriul administrativ-teritorial al Timişoarei. Locaţia finală va fi stabilită în urma discuţiilor cu specialiştii (…) Ne bazăm de asemenea pe sprijinul preşedintelui Federaţiei Române de Canotaj, doamna Elisabeta Lipa, care deja a tatonat posibilitatea ca în judeţul Timiş să se organizeze un centru de excelenţă pentru aceste sporturi”, a mai afirmat Sandu.
Consilierul a explicat că iniţial s-a discutat despre o asociere între federaţie şi CJT pentru crearea unui centru de excelenţă în zona Lacului Surduc, dar zona respectivă ar prezenta unele dezavantaje, aşa că el a venit cu ideea amenajării acestui lac artificial la Timişoara sau în imediata vecinătate a oraşului.
Alesul spune că la Surduc nu s-ar putea asigura condiţiile pentru ca televiziunile să poată transmite competiţiile de înalt nivel şi ar fi prea departe de Timişoara, s-ar putea asigura pregătirea loturilor naţionale de sportivi, dar ar fi greu de ajuns pentru copiii care vor să se apuce de practicarea unor sporturi nautice.
Rămâne de văzut de unde va veni finanţarea pentru un asemenea obiectiv.
„Pe baza datelor pe care le avem şi a investiţiilor realizate în ultimii ani în Europa o asemenea investiţie se ridică la 10-11 milioane de euro. În general aceste canale au o lungime de 3 kilometri şi o lăţime de aproximativ 160 de metri. Sunt date informative, există nişte standarde ca lungime, lăţime, adâncime pentru a putea fi omologate”, a detaliat Sandu.
Se ia în calcul şi varianta accesării unei finanţări europene dacă va exista această posibilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!