Conform Directivei SUP (Single Use Plastic) 2019/904, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE, până la 3 iulie 2021. Directiva se referă la produse pentru care există alternative, cum ar fi tacâmurile, bețișoarele de bumbac, farfuriile, paiele, paletele pentru cafea, bastoanele pentru baloane și unele produse din polistiren expandat, adică recipiente pentru alimente și băuturi și toate produsele din plastic oxo-degradabil.
Această directivă europeană nu a fost transpusă în legislația românească încă. Comisia Europeană a publicat, în 7 iunie, un document cu diferite clarificări legate de produsele de plastic de unică folosință. Este vorba despre Ghidul „Orientările Comisiei privind produsele din plastic de unică folosință în conformitate cu Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (2021/C 216/01)”, care poate fi analizat AICI.
Estimări și calcule de la Aida Szilagyi
Pe baza acestei SUP, un consilier local vrea să interzică folosirea tuturor obiectelor din plastic la evenimentele pe care le organizează, finanțează sau chiar avizează Primăria Timișoara.
„Vom propune un proiect de HCL prin care dorim să eliminăm utilizarea articolelor de plastic de unică folosință în cadrul acțiunilor de protocol și al evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Municipiului Timișoara, instituțiile din subordine, precum și societățile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Din estimările și calculele efectuate, în scenariul cel mai pesimist o astfel de măsură va contribui la reducerea deșeurilor asociate cu aproximativ 9 tone pe an, o reducere a emisiilor cu efect de seră cu 180 de tone pe an și economii substanțiale la consumator de mai multe zeci de mii de euro pe an, care nu vor mai plăti pentru aceste articole inutile”, a transmis Aida Szilagyi pe Facebook.
Consilierul local USRPLUS vrea ca regulile să se aplice și instituțiilor din subordinea municipalității, precum și societăților din subordinea consiliului local. Aida Szilagyi îi roagă pe prietenii ei de pe Facebook să completeze și un chestionar, dar care se adresează organizatorilor de evenimente. Aceștia sunt puși să spună ce fel de articole de plastic folosesc și câte, dacă le colectează selectiv și cum le-ar putea înlocui.
Nu este prima dată când consilierul local USRPLUS vorbește despre articolele de plastic. În noiembrie 2020, când era supusă spre aprobare norma de hrană pentru migranții care erau introduși în carantină, ea a propus ca aceștia să primească mâncarea în veselă de ceramică. A aflat atunci că legislația românească pentru persoanele carantinate nu permite alt tip de farfurii sau castroane în afara celor de unică folosință. Decizia de interzicere a articolelor din plastic la evenimentele organizate sau avizate de PMT le aparține în cele din urmă consilierilor locali.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XSi ma rog in ce sa serveasca omul o bere,o raciritoare pentru copii un gratar un mic in palme sau in buzunare.Alta ideie geniala a la administratia FRITZ-USL ului
-
Poate in farfurioara de carton, furculita de lemn a la Mc. Donald, care macar sunt biodegradabile, nu stau sute de ani neschimbate.
-
In articol scrie clar “Directiva se referă la produse pentru care există alternative”. Spre exmplu la targul de Craciun de la Viena, de cativa ani, ciocolata calda e servita in cani de ceramica, care sunt spalate si refolosite. Dar sunt sigur ca tu poti sa iei in palme, daca vrei neaparat sa iti expui prostia si public, nu doar la protectia anonimatului aici pe site.
-
In pahare de hârtie.
Foarte bine !!
Gargara, populism a la popiticieni romani. Pai bai politicienilor, de ce nu bagati odata legea cu garantia la sticle? Si daca o bagati, de ce nu puneti o suma mai mare, nu 50 bani? In Croatia, Germania, etc. exista de am si uitat de cand.
fiind o directiva europeana..
nu vad rostul unei HCL.. de punere in aplicare.. emite sigur si o ORDONANTA DE URGENTA..si O LEGE..si UN ORDIN DE MINISTRU..de habar nu am ce SEF..
doar ca sa fie emise..si NIMENI SA NU LE PUNA IN APLICARE..
dar uite asa.. isi justifica activitatea..
fiecare in parte..
Mai si Muncim?
haideti dnilor Consilieri in structurile primariei.si vedeti cum se face “treaba” si veniti cu propuneri de modificare la nivel intern..
nu preluati din extern..si “solicitati /impuneti sa sa puna in aplicare” un lucru pentru care..
SIGUR VA FII NEVOIE DE UN SPECIALIST SA VERIFICE punearea in aplicare a HCL..
Schimba ceea ce ai sa fie mai bine..dupa care vin-o cu ceva..de genul acesta..
parerea mea..
Foarte bine bai cretinilor! Altfel o sa murim inecafi in plastic!
Tot ce este rau automat se adopta de dincolo, dar cand o sa adoptai si ce e bun ?
Pe timpuri s-a renuntat la halbele de bere ca dupa ce s-au incins spiritele au ramas multi cu capete sparte. Deci, sticla nu este o optiune buna, probabil cartonul va fi viitorul.
Ma gandesc, oare de ce a disparut berea din peisajul ‘ Bega Blues Festival ‘? Mai tineti minte ce s-a intamplat cu multi an in urma cand a venit furtuna mediterana si rachetele/artificiile lansate din pamant au luat-o in sens orizontal sau oblic? Cauza era berea? Nu, priceperea specialistilor pirotechnici care erau in cauza.
Care evenimente???? Ca nu sunt…