„În momentul de faţă, percepţia opiniei publice asupra celor care lucrează în administraţie este de multe ori distorsionată, uitându-se de o atitudine corectă faţă de muncă şi de respectul datorat tuturor semenilor noştri. În acest context, în cunoştinţă de cauză vă spun că cei mai mulţi dintre cei angajaţi în administraţia publică locală dau dovadă de profesionalism şi implicare. (…) Un angajat eficient nu trebuie uitat la un salariu care să nu-i permită un trai decent şi care să-l determine în fiecare lună să facă pasul de a pleca, ci trebuie stimulat să rămână în sistem şi încurajat spre performanţă. Aprecierea profesionalismului, recompensarea fidelităţii, motivarea eficacităţii ar fi doar câteva dintre elementele care ar putea redefini raporturile în administraţie. Iar în administraţia locală există oameni care merită apreciaţi”, a afirmat deputatul Cătălin Tiuch.
El precizat că înţelege îngrijorarea primarilor că vor rămâne fără specialişti, în condiţiile în care salariul unui funcţionar public este cuprins, în general, între 780 şi 900 de lei.
„Înţeleg nemulţumirile lor atunci când, de exemplu, Curtea de Conturi decide să ceară tăierea sporului de dispozitiv câştigat în instanţă, pentru angajaţii din primăriile din judeţul Timiş, precum şi îngrijorarea primarilor că vor rămâne fără specialişti, din cauza salariilor mici. Ştiaţi că, de exemplu, un angajat cu 14 ani vechime, care răspunde de partea social-culturală şi e şi bibliotecar câştigă 629 lei, un inginer topograf 826 lei, un inspector sau un contabil 1042 lei, şi, în general, un funcţionar public între 780 şi 900 lei? Pentru a evita eventuale acuzaţii, fac precizarea că aceste exemple sunt obţinute de la primăriile din colegiul meu, dar cu siguranţă, situaţia poate fi generalizată. Nici la nivelul salarizării primarilor sau a viceprimarilor lucrurile nu stau mai bine”, a mai spus Tiuch.
Un altă sincopă semnalată de deputatul PSD de Timiş sunt salariile funcţionarilor care se ocupă de implementarea proiectelor europene, care sunt la nivelul minim pe economie.
„Un alt exemplu pe care vi-l ofer este situaţia promotorilor locali şi a funcţionarilor ce lucrează pentru atragerea şi implementarea fondurilor europene a căror muncă este apreciată financiar la nivelul salariului minim pe economie, aceştia având atribuţii in implementarea proiectelor finanţate din fonduri structurale, elaborarea de studii şi lucrări de analiză, întocmirea de rapoarte şi materiale de informare, şi lista poate continua. Ori aceste lucruri pot zădărnici eforturile autorităţilor publice locale de a accesa fonduri europene cu scopul de a contribui la dezvoltarea pieţei muncii în regiunile din care provin”, a afirmat Cătălin Tiuch.
În încheiere, deputatul social-democrat a cerut parlamentarilor să aibă în vedere această problemă cu care se confruntă administraţia publică locală şi care poate afecta obiectivele strategice ale României.
„În concluzie, as vrea sa atrag atenţia asupra riscurilor cu care se confruntă administraţia publică locală, care pot afecta obiectivele strategice ale României, în condiţiile în care decizia cea mai bună se ia la nivelul cel mai apropiat de cetăţeni, iar pentru acei români care trăiesc în mediul rural, primăria este nivelul cel mai apropiat de nevoile lor. Atât timp cât cei care decid – provin şi trăiesc în comunitatea respectivă, înţelegerea şi prioritizarea problemelor se va face în cunoştinţă de cauză, oamenii cunoscându-se între ei şi interacţionând mult mai uşor. Dacă de o parte sunt probleme, de cealaltă parte trebuie să fie soluţii, iar primarul şi angajaţii dintr-o primărie să fie în slujba cetăţenilor şi remuneraţi corespunzător. Pentru toţi trebuie să existe o unitate corectă de apreciere şi răsplată”, a concluzionat Tiuch.
Articole pe aceeași temă:
Camera Deputatilor a aprobat majorarea salariilor primarilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!