Sămărtinean a explicat că la fiecare final de an, Capitala se umple de reprezentanți ai diferitelor județe din țară care fac lobby pentru proiectele lor, în schimb, reprezentanții administrațiilor locale și județene din Timiș nu prea calcă prin București.
„Din păcate, toată lumea observă că discutăm foarte mult pe multe subiecte, în schimb, lucrurile importante care ar trebui să ne preocupe pe toți nu le discutăm deloc. Se pare că trăim într-un marasm idealist al județului și nu avem o agendă publică a investițiilor și a priorităților pe investiți pe anii care vin de nicio culoare. Nu vă ascund că în fiecare an când se discută de bugetul consolidat al Guvernului, în plenul reunit al camerelor, în Parlament, toate județele vin și solicită tot felul de investiții. Și aici mă refer și la investiții mai mici: poduri, biserici, școli, spitale… Or, la noi în județ aceste lucruri lipsesc cu desăvârșire”, a explicat Sămărtinean.
În aceste condiții, treaba aceasta revine direct parlamentarilor din județ. Însă, în ultimii trei ani, toate amendamentele prezentate de reprezentanții Opoziției au căzut la vot, în plenul reunit al Camerei Deputaților.
„Am decis să trag un semnal de alarmă și să spun că în anii care au trecut, împreună cu domnul senator și copreședinte al PNL, domnul Vasile Blaga, împreună cu colegul meu, deputatul Alin Popovici, am depus un număr de 75 de amendamente la proiectele de legi în anii 2013-2015. De la începutul mandatului meu am prezentat în toate comisiile de specialitate la nivelul Camerei Deputaților și, bineînțeles, apoi în plenul reunit al Parlamentului, toate amendamentele la bugetul de stat pe care le-am luat din județ și pe care cu onoare îl reprezint. Din păcate, în toți acești trei ani, toate amendamentele pe care le-am prezentat la București au fost respinse, astfel că majoritatea parlamentară regăsită în toate guvernele Ponta a considerat neimportante toate prioritățile județului și ale orașului”, a mai spus Sămărtinean.
Deputatul PNL de Timiș a explicat că printre amendamentele pe care le-a prezentat sunt și cele referitoare la finanțarea centurii sud a Timișoarei, la reabilitarea Gării de Nord, finanțarea construcției unui Spital Regional, a unui bazin olimpic și a unei săli polivalente, reabilitarea termică a clădirilor din Timișoara, mutarea penitenciarului în afara orașului sau construcția unui centru intermodal lângă aeroport. Toate, însă, au fost respinse, iar aici Sămărtinean susține că o parte din vină îi aparține și lui, așa cum aparține și celorlalți parlamentari de Timiș care nu s-au dus cu aceeași agendă la București, ci fiecare cu ce a crezut de cuviință.
„De trei ani, județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții finanțate de Guvern, în prezent alocându-se județului Timiș doar acei faimoși 5 milioane de lei pentru Spitalul de Copii. Iar restul investițiilor demult promise în toți acești ani, lipsesc cu desăvârșire. Dacă în 2013 s-au organizat o serie de întrevederi cu parlamentarii județului Timiș, observăm că de atunci și până astăzi acest lucru nu s-a mai întâmplat. În fiecare an, sunt convins că, la fel ca și mine, și colegii mei parlamentari au mers la București și au încercat să promoveze investiții, oarecum haotic, fără o listă, fără o prioritate, fără o chestie concentrată la nivel de județ. Astfel că, din păcate, această agendă publică referitoare la prioritățile județului Timiș este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Deși ne aflăm în mijlocul lunii octombrie, în județul Timiș nu se discută nimic despre bugetul pe anul 2016, în momentul de față nu se cunosc prioritățile județului Timiș pentru că nu există această agendă publică”, mai spune Sămărtinean.
El a făcut un apel către administrațiile locale și instituțiile guvernamentale din Timiș să întocmească o listă de investiții prioritare pe care să o înmâneze parlamentarilor în cel mai scurt timp.
„Timișoara contribuie, după București, cu cei mai mulți bani la bugetul statului, de aceea eu consider că banii trebuie să revină în județ, iar investițiile trebuie să fie prioritare la București. Pentru ca acest lucru să se întâmple se impune ca toți factorii de decizie politici, indiferent de zona în care activează – și aici mă refer la administrațiile locale sau guvernamentale de la nivel local – trebuie să-și prezinte în timp util solicitările și propunerile pentru a putea fi prezentate în comisiile de specialitate la nivel de parlament, în vederea soluționării acestora în plenul reunit al Parlamentului. Bugetul de stat pe 2016 va reprezenta în maxim trei săptămâni cel mai important subiect de dezbatere în Parlamentul României. Tocmai de aceea reprezentanții administrației publice locale, precum și reprezentanții instituțiilor guvernamentale trebuie să își prezinte din timp proiectele pentru ca să obțină acest sprijin financiar bugetar. Autoritățile locale trebuie să vină cu propuneri concrete pe care eu și ceilalți colegi deputați și senatori trebuie să le promovâm în cadrul Parlamentului României”, a declarat Sămărtinean.
Deputatul a mai afirmat că așteaptă propunerile direct la cabinetul său din Timișoara, de pe strada Mărășești nr. 19 sau la adresa de e-mail: cornelsamartinean@yahoo.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!