„Am să solicit Consiliului Local, prin consilierul ALDE Timișoara, Laura Chindriș, să finanțeze această deplasare pentru a susține performațele lăudabile ale tinerilor de la liceul Grigore Moisil. (…) Echipa Cassiopeia formată din câțiva elevi de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara luptă să ajungă la finala Zero Robotics din Boston, SUA, competiție la care s-a calificat, dar la care nu poate ajunge din cauza lipsei banilor. S-a strâns deja jumătate din suma necesară deplasării însă timpul e scurt, echipa urmând să plece la finalul lunii ianuarie dacă va mai reuși să adune aproximativ 9000 de euro”, transmite Marian Cucșa.
În finala din Boston, America, s-au clasat însă patru echipe din Timișoara: Cassiopeia – Liceul Teoretic “Grigore Moisil”. heRObotics – Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva” (din care fac parte și elevi de la Liceul J.L. Calderon) și SigmaSevenSR – echipa mixtă Liceul Teoretic “Grigore Moisil” – Colegiul Național Bănățean, echipa TIMTRON a Liceului „Grigore Moisil”.
Una dintre echipe, heRObotics, tocmai a anunțat că a obținut finanțarea necesară, prin intermediul sponsorizărilor, și va pleca la finala competiției din SUA din 28 ianuarie. Între timp, Cassiopeia a strâns jumătate din suma necesară.
„Am citit în presă cum că guvernul ALDE-PSD nu susține tinerii care performează și am învățat că atunci când vii cu orice fel de acuză trebuie să vii și cu o soluție. Drept urmare, consider că cea mai rapidă soluție pentru a rezolva această problemă poate veni de la Primăria Timișoara, în subordinea căreia se și află liceul Grigore Moisil. De asemenea, fac apel primarului Robu să convoace ședința de Consiliu Local în săptămâna în curs pentru a putea fi finanțată această deplasare în timp util. Vreau să menționez faptul că în calitate de deputat, voi analiza posibilitatea întocmirii unei legi care să oblige administrațiile locale să finanțeze performanța tinerilor creativi și talentați”, transmite Cucșa.
Concursul Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia și presupune programarea unor roboţi sub forma unor sfere care, în meciurile contra sferelor programate de echipele adverse, să reușească să acumuleze un scor mai mare. În finala care va avea loc în 28 ianuarie la Boston, roboții vor desfășura aceste meciuri pe Stația Spațială Internațională, fiind programați de pe pământ. Roboții au forma unor sfere, pe stația spațială ei se află deja în imponderabilitate, se deplasează printr-o cameră confecționată de cei de acolo, pe bază de jeturi de CO2. Echipele participante au scris codul respectiv, iar în finală cei de pe Stația Spațială Internațională vor aplica practic codul trimis de echipă pe drona ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!