Dosarul care pare a fi de negăsit în Primăria Timişoara vizează un imobil de pe strada Dr. Liviu Gabor (7 Aprilie) nr. 2, revendicat în baza Legii 10, un corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” care a fost evacuat la finele anului 2013 – Secţia de Pneumologie şi TBC.
Vorbim despre un dosar administrativ de aproape 160 de file, predat viceprimarului Traian Stoia de reprezentanţii Comisiei de aplicare a Legii 10 – Serviciul Administrare Fond Funciar în mai 2014, pe când edilul era preocupat de retrocedările cu cântec şi dezgropa diverse dosare.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că au făcut mai multe demersuri către viceprimar în vederea restituirii dosarului, atât verbal, cât şi în scris, dar acestea au rămas fără rezultat. Secretarul Ioan Cojocari i-a trimis lui Stoia, în noiembrie 2014, o adresă prin care i-a cerut să returneze dosarul, dar asta nu s-a întâmplat.
„În vederea punerii în aplicare a Sentinţei Civile nr. 2276/PI/13.09.2012 a Tribunalului Timiș în șnur cu Decizia Civilă nr. 9/A/23.01.2013 a Curții de Apel Timișoara și Decizia Civilă nr. 1948/29.05.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă și irevocabilă (…), vă solicităm să returnați dosarul administrativ nr. 931/2760 (care conține un număr de 158 de file), privind imobilul situat în Timișoara, str. 7 Aprilie nr. 2, revendicat în baza Legii nr. 10/2001 (…), dosar care vi s-a transmis, la solicitarea dumneavoastră, în data de 26.05.2014, conform adresei pe care o atașăm”, i-a scris Cojocari lui Stoia.
Tribunalul Timiş a respins acţiunea formulată de Primăria Timişoara împotriva lui Vladimir Cîrpaci, Mariana Popescu şi Alexandru Popescu, municipalitatea solicitând să se constate nulitatea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului de pe strada Liviu Gabor – casă cu un etaj şi curte, 515 mp, pe care l-au încheiat pârâţii, motivând că nu s-a respectat dreptul de preemţiune potrivit Legii 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Mariana Popescu şi Marian Alexandru i-au vândut clădirea, în 2006, lui Vladimir Cîrpaci, autorităţile fiind puse acum în situaţia de a-i plăti acestuia chirie din anul în care a cumpărat imobilul, pe perioada cât a funcţionat spitalul acolo – aproximativ 180.000 de euro.
Instanţa a decis că imobilul respectiv nu face parte din categoria celor pentru care se impune exercitarea dreptului de preemţiune. Că nu se află în zona de protecţie a unui monument istoric, pentru care puteau să îşi exercite dreptul de preemţiune la vânzare Ministerul Culturii ori autorităţile publice locale, ci a unui ansamblu urban. Curtea de Apel Timişoara a respins apelul declarat de primărie, iar Înalta Curte a respins, de asemenea, ca nefondat, recursul municipalităţii.
Robu: Domnul viceprimar nu-şi mai aminteşte…
Revenind la dosar, primarul Nicolae Robu spune că şi el i-a cerut lui Stoia să vină cu actele.
„Apare în evidențe că un anumit dosar a fost preluat de domnul viceprimar Traian Stoia, sub semnătură, și nu a fost returnat. A fost căutat, nu a fost găsit, domnul viceprimar nu-și amintește exact ce s-a întâmplat… A spus că o să pună ajutoarele să caute prin birou, nu este pierdut, în mod normal… probabil că este pus într-un loc de care nu-și amintește în momentul de față. Nu cred că a fost scos din primărie, așa cum afirmă unii, că nu văd în ce scop ar fi fost, având în vedere speța. Eu am aflat acum recent de problemă. L-am chemat pe domnul viceprimar Stoia la mine, am vorbit, i-am și dat solicitarea de a-l găsi. Sunt convins că va depune strădanii să-l identifice. Dacă chiar nu s-o fi găsind, trebuie reconstituit. Oricum nu se întâmplă nimic grav. Însă este deranjant”, a declarat Robu.
Viceprimarul Traian Stoia susţine că n-a pierdut niciun dosar. „Nu există dosare pierdute, alea-s tâmpeniile lui unul şi altul… Sunt prostii”, afirmă Stoia.
Secretarul Ioan Cojocari declară contrariul. „Nu se mai găseşte, nu l-a adus… Trebuie să îl reconstitui”, a conchis Cojocari.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!