Ca urmare a datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie care prognozează ninsori, depunere de polei și intensificări ale vântului în intervalul 03.01.2015, ora 22.00 – 05.01.2015, ora 02.00, pentru Maramureş, Crişana, Transilvania, Moldova, Banat, Dobrogea şi estul Munteniei, pe drumurile naționale și europene, CNADNR acţionează preventiv răspândind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.
Fenomenul întâlnit în județul Timiș, mai ales în zona Timişoarei, “ploaia îngheţată” (“freezing rain”), este un fenomen meteorologic foarte rar, care apare atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu un strat de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.
Pe raza de activitate a SDN Timişoara s-a acţionat/patrulat cu 55 autoutilaje şi s-au răspândit 405 tone de material antiderapant pe DN6; DN59; DN 59A; DN59B; DN 59C; DN 59D; DN59E; DN 59F; respectiv Autostrada A1.
„Atenţionăm participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza precipitațiilor mixte şi a temperaturilor scăzute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante răspândite pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede”, au anunţat cei de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.
O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo se referă la monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
Compania de drumuri recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.
Participanţii la trafic sunt rugaţi să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA www.cnadnr.ro.
Alte articole pe aceași temă:
Sofer mort intr-un accident pe drumul Timisoara-Lugoj
Trafic dat peste cap pe Aeroportul Timisoara, din cauza unui fenomen meteorologic neobisnuit
Citiți principiile noastre de moderare aici!