Flavius Boncea a mai cerut primăriei să schimbe numele Bd. Republicii pe vremea când era consilier local, dar spune că acțiunea lui a fost ignorată. El face acum apel la timișoreni să ceară același lucru municipalității, pentru a se aduna mai multe solicitări.
„Nu îmi stă în fire să fac asta, dar vă rog să acționați, poate reușim să facem ceva. Am înregistrat la Primăria Timișoara o solicitare: să repună în discuție propunerea pe care am formulat-o în 6 august 2013 privind schimbarea denumirii Bd. Republicii în Bd. Regele Mihai I al României. Menționez faptul că respectivul bulevard a purtat chiar numele de Regele Mihai până în anul 1948, când autoritățile comuniste i-au schimbat denumirea în Republicii, lucru care poate fi verificat în Nomenclatorul stradal. (…) Ar reprezenta un minimum gest de reparație morală față de cel mia important Cetățean de onoare al Timișoarei acum, când țara întreagă plânge plecarea Maiestății Sale la cele veșnice”, a scris Flavius Boncea pe Facebook.
Solicitarea a fost făcută în atenția primarului Nicolae Robu, precum și în atenția consilierilor locali și a Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la străzi, parcuri, piețe etc. Flavius îi roagă pe timișoreni să facă același lucru ca și el, să depună solicitări similare, online, pe site-ul primăriei.
În 6 august 2013, pe vremea când era consilier local, Flavius Boncea, premiat de Regele Mihai I pentru loialitate, a scris primăriei că orașul Timișoara trebuie să fie recunoscător și astăzi Maiestății Sale pentru întemeierea unor instituții de cult, învățământ și cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat „Banatul”, Facultatea de Agronomie (n.r. devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”), acestea fiind doar câteva dintre ele.
„Atribuirea numelui de Bd. Regele Mihai I al României actualului Bd. Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente: Bd. Republicii pornește din Piața Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist, și străbate orașul până la Gara de Nord Timișoara, principala poartă de intrare în oraș. Bulevardul pornește de la două instituții – Rectoratul Universității Politehnica și Opera Română – care își datorează existența Familiei Regale, respectiv Maiestății Sale Regele Mihai I al României; Republica este o instituție care a fost impusă României de către regimul comunist, după abdicarea forțată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947.
Renunțarea la denumirea de Bd. Republicii în favoarea denumirii Bd. Regele Mihai I al Românei ar reprezenta o minimă reparație morală din partea orașului Timișoara față de cel mai important Cetățean de onoare al său; din punct de vedere al poziționării, denumirea de Bd. Regele Mihai I al României ar fi mai potrivită, dat fiind faptul că actualul Bd. Republicii este perpendicular pe Bd. Regele Ferdinand și paralel cu Bd. Regele Carol I”, se arată în mesajul fostului consilier local.
Flavius Boncea le-a mai explicat aleșilor locali că pe actualul Bd. Republicii există un număr destul de limitat de clădiri cu locuințe sau instituții, drept pentru care numărul celor care ar fi afectați de schimbarea denumirii este relativ restrâns. Mai mult, el propunea și realizarea unei efigii de bronz a Regelui Mihai I al României, cu concursul Uniunii Artiștilor Plastici, efigie care să fie montată pe clădirea Rectoratului Universității Politehnica, în punctul de început al Bd. Regelui Mihai I al României.
Flavius Boncea a fost decorat în anul 2011 cu Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate, în cadrul unei festivități care a avut loc la Palatul Elisabeta din București.
Regele Mihai I a murit în 5 decembrie, la domiciliul său din Elveția, după o luptă îndelungată cu boala. Monarhul împlinise 96 de ani în 25 octombrie, însă această aniversare a fost petrecută în convalescență, sub atenta supraveghere a medicilor. Regele era grav bolnav de mai bine de un an și jumătate. Regele Mihai era ultimul monarh în viață din țările Europei de Est, singurul al cărui destin era legat de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta s-a retras din viața publică în luna martie 2016, atunci când Casa Regală a anunțat că acesta suferă de carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică. Regele a suferit o intervenție chirurgicală la o clinică în Lausanne, însă starea sa a continuat să se agraveze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!