Cele două proiecte promovează diseminarea cunoştinţelor şi conştientizării cu privire la probleme de energie, implicând copiii şi tinerii în descoperirea lumii ştiinţei şi energiei. Play Energy este un proiect educaţional dezvoltat de Enel la nivel internaţional în 10 ţări (Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Italia, Panama, România, Rusia, Slovacia şi Spania), dedicat şcolilor generale şi liceelor. A fost lansat în 2003, iar ediţia de anul trecut a implicat 465.000 de tineri din întreaga lume. Scopul proiectului este de a creşte gradul de conştientizare în rândul tinerelor generaţii asupra lumii complexe a energiei.
Tema de anul acesta, „Pătrunde în inima energiei”, a ajuns în peste 800 de şcoli şi la 40.000 de elevi din România, un număr de 334 de proiecte fiind înscrise în competiţie.
Timişoara s-a aflat în acest an din nou pe podiumul competiţiei. La categoria gimnaziu, premiul întâi a fost câştigat de elevii clasei a VI-a de la Şcoala Generală nr. 6, Timişoara, pentru proiectul „Fluxul de călători – generator de electricitate”. Cei cinci elevi au conceput împreună un proiect care ar urma să producă energie electrică prin simpla rotire a unor turnicheţi, turnicheţi care funcţionează… la metrou. Nu, nu este vorba despre dorinţa primarului Robu de a introduce acest concept de transport în Timişoara, ci de mijlocul de transport funcţional în Bucureşti.
Şi mai surprinzătoare este modalitatea prin care ideea producerii de electricitate a apărut. „Ideea mi-a venit anul trecut, atunci am fost la Bucureşti pentru că am obţinut locul trei în cadrul acestui concurs, Play Energy. Am fost la metrou şi am văzut fluxul extrem de mare de oameni care folosesc acest mijloc de transport. Astfel m-am gândit că mişcarea acelor turnicheţi ar putea produce energie electrică”, a declarat, la primirea premiului, Andrei, liderul grupului, deja un „veteran” al competiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!