Prezent în România din 2008, Avi Majumdar a constatat că românii care sunt interesaţi de yoga au o mare problemă: nu cunosc ce este de fapt yoga, citesc mult, dar deţin informaţii prea complicate, fără să cunoască de fapt bazele filozofiei.
„Yoga este o filozofie, un mod de viaţă provenit din India. De aici a ajuns în America şi a înlocuit celebrele exerciţii de fitness. Ulterior a ajuns în Europa, dar practicarea yoga în tările occidentale s-a făcut cu un mare handicap. Oamenii aplică yoga, să spun aşa, la nivel universitar. Ei nu au trecut prin etapa cunoaşterii bazelor acestei filozofii. Nu poţi să înţelegi yoga sărind peste aceşti paşi”, explică tânărul profesor de yoga.
Indianul doreşte să le ofere timişorenilor şi nu numai posibilitatea să descopere această bază a yoga. El este profesor de yoga, are o clasă de elevi şi vrea mai mult.
La finalul lunii iulie, între 30 şi 31 iulie, la Timişoara va sosi unul dintre cei mai importanţi guru, Swami Muktidharma, un lider inspiraţional recunoscut pe plan mondial. El aplică yoga într-un mod terapeutic. Adept al aceluiaşi model de yoga cu cel predat de Avi, Satyananda Yoga, Swami se ghidează după filosofia „yoga nu e doar un mijloc de a-ţi întinde corpul, ci despre flexibilitatea minţii”.
Guru Muktidharma va vorbi despre aplicaţiile terapeutice ale yoga, „De la medicaţie la meditaţie: aplicaţii terapeutice”, un workshop prin care va încerca să prezinte modalităţile prin care practicantul poate obţine echilibrul în viaţă, despre modul cel mai bun de a îmbunătăţi calitatea respiraţiei, cu toate efectele pozitive.
În cea de-a doua zi a conferinţei, celebrul yoghin va încerca să le ofere celor interesaţi posibilitatea să descopere cele cinci forme de manifestare a corpului uman, o filozofie puţin diferită faţă de cea vestică, şi despre Dharana, un sistem meditativ care ajută la concentrare.
„La discuţii sunt invitaţi toţi cei interesaţi, fie că sunt sau nu practicanţi de yoga, chiar dacă sunt deja adepţi ai unui alt curent al acestei filozofii. Ei se pot informa asupra a ceea ce reprezintă de fapt acest domeniu”, ne-a mai declarat Avi.
De ce încearcă indianul să-i înveţe pe timişoreni despre yoga? „Cred că este chemarea mea. Să transmit mai departe cunoştinţele mele, să ajut oamenii să se simtă mai bine. I-am întrebat pe mulţi dintre studenţii mei ce înseamnă de fapt yoga. Răspunsurile au fost dintre cele mai diverse. De fapt, aproape nimeni nu înţelegea ce înseamnă acest concept. Este vorba de echilibru. Practicanţii trebuie să înţeleagă că yoga trebuie practicată cu moderaţie. În primul rând trebuie să te înţelegi să te împaci cu tine pentru a fi fericit. Doar prin echilibru se poate obţine starea de bine. Dacă simţi că un anumit exerciţiu îţi forţează un muşchi şi provoacă durere nu trebuie să insişti. Totul trebuie făcut cu moderaţie”, spune Avi.
Avi şi-a luat viitorul în mână şi a deschis şi un Spa la Timişoara. Centrul de relaxare merge, programările au loc din timp, cu săptămâni înainte, chiar dacă preţurile nu sunt mici.
Printre plăcerile găsite în cadrul Spa-ului se numără, desigur, şi yoga. „Am avut oameni care veneau cu dureri de spate, sufereau. După mai multe şedinţe au reuşit să fie fericiţi. Cine doreşte să înveţe trebuie să o facă treptat, nu trebuie să exagereze. În primul rând trebuie să înţeleagă acest concept de viaţă şi doar apoi poate să devină un om mulţumit. Nu există un buton pe care îl apeşi şi se rezolvă totul”, a subliniat Avi Majumdar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!