„Premiul Goncourt este decernat de Academia Goncourt din 1903, autorului care a publicat în limba franceză cea mai bună operă în proză a anului. Premiul în sine este de 10 euro, însă câștigul cel mare este tipărirea într-un tiraj semnificativ a operei câștigatoare. Institutul francez din Romania a obtinut din partea Academiei Goncourt dreptul de a organiza acest premiu pe plan național, începând cu acest an. La Timișoara există un juriu format din 10 studenți ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, care vor vota pentru autorul lor favorit. Obiectivul proiectului este o colaborare inter-universitară la nivel național, care să îi pregătească pe studenți pentru studiul critic al operelor literaturii franceze contemporane”, precizează Daniel Malbert, directorul Institutului Francez Timișoara.
François Garde a primit anul trecut Pemiul Goncourt pentru Primul Roman pentru cartea sa Ce qu’il advint du sauvage blanc, publicată la Gallimard. În luna mai a anului acesta a publicat, tot la Gallimard) cel de-al doilea roman: Pour trois couronnes. În luna octombrie va fi prezent la Iaşi şi la Timişoara, pentru un program de lecturi publice şi dezbateri. „Născut în 1959 (Le Cannet), François Garde, savoiard prin adopţie, s-a apucat de scris după o îndelungată carieră în administraţia franceză. După studii de ştiinţe politice, apoi la ENA (Şcoala Naţională de Administraţie) va ocupa mai multe posturi: secretar general adjunct în Noua Caledonie, administrator al Teritoriilor australe și antarctice în Insula Reunion, membru al cabinetului ministrului teritoriului de peste mări, director al staţiunii Val d’Isère. Aceste activităţi care l-au determinat să călătorească vor hrăni romanele sale, lăsând un loc privilegiat imaginarului şi ficţiunii. În romanul „Ce qu’il advint du sauvage blanc” povesteşte viaţa adevărată a lui Narcisse Pelletier, un tânăr elev marinar din Vendéem abandonat de navă pe coasta Australiei.
În timp ce ocupă postul de vicepreședinte al tribunalului din Dijon și apoi din Grenoble, pasionatul de Jules Verne, de Levi-Strauss sau de Yourcenar, îşi lansează, în 2013, cititorii pe urmele unui manuscris ciudat pe care eroul lui Philippe Zafar îl va asculta pentru ca apoi să călătorească în toată lumea”, explică organizatorii evenimentului.
În data de 28 octombrie François Garde vine la librăria Cartea de Nisip din Timişoara, de la ora 18:30, la întâlnirea cu publicul şi cu studenţii care pregătesc „Prix Goncourt – Le choix roumain 2013”. În 29 octombrie, la ora 10:00, invitatul francez va participa la lecturi şi dezbateri cu elevii Colegiului Bănăţean
Citiți principiile noastre de moderare aici!