Matematicianul născut la Timișoara este lider mondial în teoria și aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare, potrivit paginii de internet a Facultății de Matematică a Universității din Viena, unde este profesor. Este al patrulea membru al facultății vieneze care câștigă această distincție. Premiul i-a fost acordat de juriul FWF – Fondul Științific Austriac, din care fac parte opt membri, dintre care doi câștigători ai Premiului Nobel.
Distincția Wittgenstein, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro, i-a revenit matematicianului născut la Timișoara „pentru contribuția sa inovatoare la matematica propagării valurilor”. Premiul garantează „cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor, pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”.
Adrian Constantin este specialist în valuri și curenții din oceane și din atmosferă. Și-a dedicat ultimii ani unor aplicații practice de modelare matematică a curenților care joacă un rol important în dezastre naturale, cum ar fi fenomenul climatic El Niño sau tsunami. Printre cele mai citate zece lucrări publicate vreodată de cele mai prestigioase revistă de matematică – Acta Mathematica și Inventiones Mathematicae – sunt și două articole scrise de matematicianul născut la Timișoara.
El s-a născut în anul 1970 în Capitala Banatului. A fost licențiat în 1992 la Universitatea Nizza Sophia-Antipolis, iar în anul 1996 și-a dat doctoratul la Institutul Courant de la New York University. A profesat la universitățile din Basel și Zürich, dar și la universitatea din Newcastle upon Tyne, unde a fost lector. În 2000 a ajuns profesor la Universitatea Lund, iar la Facultatea de Matematică a Universității Viena predă matematică încă din anul 2008. În același timp este profesor și la King’s College din Londra.
Trimite articolul
XFelicitari. Daca ramanea aici nu am fi auzit de el. Eventual ar fi zbierat la el seful lui absolvent de Dimitrie Cantemir dar membru PSD.
-
Prefectul de Timiș ce studii are și de la ce partid e ?
O fi vreun edison si asta si nu stim noi, yet 🙁
-
Sunt de acord cu comentariul dvs.
Asta da om, asta da roman care face cinste tarii. Dar e de atat vreme plecat ca nici nu stiu daca mai spune ca e roman.
El face parte din diaspora si genul asta de om trebuie vazut ca reprezentant al nostru si ascultat, nu toate spalatoarele de cururi, hotii, prostitoatele si culegatorii de capsuni! Sunt curios oare a protestat cu luminita in piata, oare a urlat pe facebook in fata sectiei de votare ca nu il lasa dragniiiia sa voteze???
-
Sunt convins ca ,,spalatoarele de cururi si culegatorii de capsuni”fac cea ce fac pentru ca nu au o alta varianta cinstita pentru a castiga bani!Trist dar asa e!!Si ei sunt reprezentantii nostri si merita tot respectul!!Respect nu merita ,cu siguranta ,,prostitoatele”,hotii si isteti de genul tau!!Banuiesc ca si tu esti tot un fel de ,,prostitoata”.
Felicitări și tot respectul pentru Andrei, o capacitate in matematica și un caracter modest, merita și poate fi luat ca exemplu de tinerii romani!
-
Tinerii români au alte exemple: Drulă, Chichirău, Chirilă, Bot, Dide, Tivilic etc..
Sincere felicitari ! Tara are nevoie doar de lingai de partid, care executa orbeste ordinele de partid , profesionistii trebuie sa emigreze din cauza impostrorilor care au ajuns majoritari.
Nizza – Nicd, Nisa
-
Nu a uitat de Romania, a stat ore intregi la coada sa voteze!
Nascut in 1970 in ” capitala” Banatului, si crescut unde ,..? Interesante realizari si preocupari si merita admiratie si consideratie! Ce interesant daca printre preocupari avea si un model matematic referitor nu numai la propagarea valurilor ci si a valorilor in Romania,sau macar a erorilor si orrorilor politice si sociale .
-
A terminat Liceul Lenau in 1988. Deci cel putin pana atunci a fost in Romania.