Bugetul participativ pe care îl propune CJ Timiș oferă posibilitatea „persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul/ reședința/sediul social în județul Timiș” să contribuie cu idei și teme din mai multe domenii, pentru a lua parte la deciziile din comunitate. 1 milion de lei alocă CJ Timiș pentru ideile cetățenilor, din bugetul local pe anul 2021.
„Bugetarea participativă este un proces democratic prin care membrii unei comunități decid cum va fi cheltuită o parte a bugetului public. Cum funcționează bugetul participativ? Consiliul Județean Timiș alocă o parte din bugetul local al județului Timiș, după care locuitorii județului Timiș vor veni cu propuneri de proiecte cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătățit în județul Timiș”, se arată într-un proiect de hotărâre al CJT.
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educația, serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială, sănătatea, cultura, sportul, protecția și refacerea mediului, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale, podurile și drumurile publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații.
Fiecare proiect depus de către un timișean trebuie să se încadreze în suma de 500.000 lei, inclusiv TVA. Proiectele câștigătoare vor fi finanțate până la epuizarea sumei de un milion de lei.
Procedura de selecție
Fiecare timișean poate propune un singur proiect pentru fiecare domeniu, iar cele câștigătoare vor fi selectate în funcție de numărul de voturi al cetățenilor care se vor înscrie pe portalul bugetării participative și care vor alege un singur proiect, pentru a evita votul multiplu.
Formularele de proiect vor putea fi descărcate de AICI, iar apoi trimise pe email sau depuse la registratura Consiliului Județean Timiș. Tot acolo vor apărea ulterior și proiectele validate.
La nivelul Consiliului Județean Timiș se va constitui o Comisie de validare a proiectelor, prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Timiș, care va analiza cât de eligibile sunt proiectele și le va selecta pe cele care vor fi votate ulterior de cetățeni.
Consilierii județeni votează luni, 12 aprilie, în ședință extraordinară, regulamentul bugetului participativ.
La nivelul CJ Timiș nu s-a mai discutat până acum despre buget participativ. Primăria Timișoara va avea un astfel de buget anul viitor, a anunțat recent primarul Dominic Fritz.
Trimite articolul
X” … proiecte propuse de oameni”, celelalte proiecte sunt propuse de catre extraterestrii, sau reptilieni? 😀
Un proiect prin care ” barjele ” ce transporta nisip , pietris si alte cele pe ruta Lipova – Timisoara , de 25 de ani , sa dispara pt ca au distrus pe parcursul anilor soseaua si o distrug in continuare si basca pun in pericol minut de minut siguranta traficului . Nea Alin Nica facu si el niste poze la cantarul de la Alios , a mai carpit drumul si atat , la fel ca predecesorii lui , acoprea mafia transportatorilor si constructorilor , alde bozesani , milutinezani , pisoizani , minda , munteni si altii .