Reprezentanții Primăriei Timișoara propun, la inițiativa Ministerului Apărării Naționale, ca căpitanul (rez.) să fie numit cetățean de onoare al orașului, alături de Maria Pongracz Popescu, cărturar esențial în viața culturală a Banatului și a Europei Centrale, cea din urmă fiind propusă pentru această titulatură de către Uniunea Scriitorilor din România.
Ilie-Adrian Barbu s-a născut în 26 octombrie 1978, la Pitești. A absolvit Liceul Industrial Auto Timișoara, iar apoi a urmat cursurile Școlii de Aplicație pentru Infanterie și Vânători de Munte Făgăraș. Studiile superioare le-a finalizat în 2009, la Universitatea de Vest, absolvind Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, urmând apoi și un master în cadrul aceleiași facultăți.
Căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu a luat parte în teatrul de operațiuni din Irak, în anul 2007, la doar 29 de ani, fiind selectat să participe cu Batalionul 32 Infanterie „Mircea” Timișoara, unitate de elită a Armatei României.
În 21 septembrie, în timpul executării unei misiuni de patrulare în apropierea bazei Tallil din Irak, unul dintre cele trei autovehicule blindate în care se aflau soldații români a luat foc, ca urmare a deflagrației unui dispozitiv explozibil improvizat. Un militar a murit, iar alți patru au fost grav răniți, printre ei aflându-se și căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu.
„Deși aproape tot corpul îi era afectat de flăcări, Adrian a ajutat la evacuarea unui alt camarad, salvându-i, practic, viața. Ca urmare a deflagrației, căpitanul (rez.) Ilie-Adrian Barbu a suferit arsuri multiple pe 50% din suprafața corpului, edem laringo-traheo-bronșic post combustie, fiind încadrat în gradul III de invaliditate. Pentru curajul său, Ministerul Apărării Naționale i-a oferit Emblema de Onoare a Armatei Române, Medalia Națională «Serviciul Credincios» în clasa a II-a, cu însemne pentru război, Insigna «Participant la misiuni în străinătate», cu simbol pentru a doua misiune, Emblema de Merit «În Slujba Păcii», clasa a III-a, și titlul onorific de «Militar Veteran»”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali la următoarea întâlnire.
Ilie-Adrian Barbu va primi așadar titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei „în spiritul recunoștinței ce se cuvine celor care servesc țara în misiunile pe care Armata României le are de îndeplinit”.
Maria Pongraz Popescu, fost jurnalist la ziarul Agenda
În ceea ce o privește pe Maria Pongracz Popescu, născută în 25 decembrie 1941, la Odorheiul Secuiesc, aceasta s-a remarcat ca prozatoare, publicistă, traducătoare și istoric literar. A urmat școala generală din localitate, un liceu din Cluj, iar studiile universitare tot în Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș Bolyai, absolvind Facultatea de Filologie. În 1981 a obținut doctoratul în istoria presei, în București.
Pe parcursul carierei, Maria Pongracz Popescu a lucrat la cotidianul timișorean în limba maghiară „Szabad Szó”, fiind șef de secție la cultură, a fost publicist comentator, redactor șef la „Új Szó”, dar și redactor la săptămânalul „Agenda”, în perioada 1992-1996, precum și redactor la cotidianul „Nyugati Jelen” și la revista literară „Irodalmi Jelen” și redactor de carte la o editură din Arad.
„De-a lungul activității, doamna Pongracz Popescu a primit mai multe premii literare, fiind răsplătită și cu ordinul național «Pentru merit» în rang de cavaler (2002). În ultimii 50 de ani, doamna Maria Pongracz Popescu a avut, prin operele ei, o contribuție deosebit de importantă la definirea personalității culturale a orașului nostru. Cărțile domniei sale de proză, numeroasele traduceri, edițiile realizate din mari scriitori clasici și contemporani o definesc pe Maria Pongracz Popescu ca un cărturar esențial în viața culturală a Banatului și a Europei Centrale. Rolul ei în înțelegerea scriitorilor români, maghiari, germani și sârbi a însemnat mult pentru echilibrul valorilor în literatura noastră. Ca secretar adjunct al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, a condus de-a lungul anilor, cenacluri literare române, maghiare și germane, contribuind decisiv la vitalitatea vieții culturale timișorene”, susțin reprezentanții primăriei.
Maria Pongracz Popescu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei pentru că este un „cărturar esențial în viața culturală a Banatului și a Europei Centrale”, mai spun cei din primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!