Problema câinilor vagabonzi, dar și a lipsei unui adăpost adecvat destinat acestora trenează în Timișoara. Cum aceștia pot fi purtători de boli și pot ataca oameni sau animale de companie, se impune luarea unor măsuri pentru siguranța publică.
Una dintre acestea constă în construirea unui nou adăpost pentru câini, în zona Freidorf. Încă din toamna anului trecut, municipalitatea anunța că a identificat un teren în zona industrială Freidorf, care întrunește condițiile cerute de lege pentru construirea unui adăpost modern. Terenul a fost intabulat, urmând pregătirea documentației urbanistice și tehnice.
Consilierul local Răzvan Negrișanu (USR) spune că a „revenit cu un apel pentru cei care vor să se implice voluntar în pregătirea documentației pentru noul adăpost”, aceasta urmând să fie donată primăriei.
Potrivit acestuia, noul adăpost va putea găzdui până la 900 de animale, iar oamenii care se gândesc să adopte un câine, vor putea interacționa cu aceștia. Terenul de cca. 2 hectare pe care va fi amplasat adăpostul se află în perimetrul Parcului Industrial Freidorf, departe de zona locuită, dar în apropiere de pistele de bicicletă de pe malul Begăi.
„De ce am ales ca Primăria să construiască acest adăpost? Există o societate comercială, în contract cu primăria, care adună câinii de pe străzi, tot cu bani de la buget. Dar este orientată, cum e și firesc, spre profit. Există deci un risc foarte mare ca animalele să fie înghesuite în cuști sau, chiar mai rău, înfometate”, explică Răzvan Negrișanu, făcând referire la societatea Danyflor, care are inclusiv un adăpost unde de-a lungul timpului au fost semnalate mai multe nereguli.
În acest moment, proiectul pentru noul adăpost de câini este în stadiul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ).
„Proiectul a fost discutat în cadrul comisiei de urbanism, ni s-au făcut anumite recomandări, și ne-a fost emis avizul de oportunitate. Asta înseamnă că am primit girul primăriei. Am adunat o echipă de voluntari și ne ocupăm de partea de plan urbanistic zonal, de urbanizarea terenului. Ne-ar ajuta foarte mult dacă am găsi o echipă care să facă același lucru pentru partea de proiect de execuție”, mai spune Răzvan Negrișanu, care îi invită pe cei interesați să se alăture echipei de voluntari deja create.
Documentele vor fi donate primăriei, pentru ca adăpostul să fie construit cât mai repede. În cazul în care totul va merge bine, până la finalul anului 2024, adăpostul ar putea fi funcțional.
Pe aceeași temă:
Freidorf, zona aleasă pentru un nou adăpost al câinilor fără stăpân
Trimite articolul
XPe ce se scheltuie banii
Sunt copii care nu au mancare in tara asta
-
Asa ma enervează ăștia care stau pe margine și comentează a-npwlea. Se jntampla ceva, de data asta cu câinii fără stăpân, care altfel ar fi un pericol public. Dacă vrei sa faci ceva pentru copii sărmani, fa, dar tare mi-e ca ti-e mai lesne cu comentariul decât cu lucratul
Ar cam trebui sa va grăbiți, ca alt mandat nu mai prindeți, cei mai slabi, cei mai incompetenți și dara scrupule, cam asta ar caracteriza marea adunătură de USR-sti
Lăsa ca ai mai multa recunoștință de la un câine decât de la aia care “nu au mancare”… Daca se face ceva pentru niste animale abandonate de neisprăviți nu e bine, daca nu se face iar nu-i bine…