”Mânăriile” cu proprietatea de pe strada Munteniei, spune viceprimarul Traian Stoia, au început în anul 2001.
„Gajdoş Mihai şi soţia, Leontina, cumpără o casă şi un teren de 8.000 şi ceva de metri pătraţi în 1917. Pe CF sunt două înscrieri, grădină, de 8.800 de metri pătraţi, şi casa şi curte pe strada Munteniei 47, zona Bucovina – Mehala. Urmează trecerea în proprietatea statului, se face naţionalizarea şi trece la statul român, în administrarea ICRAL. Până aici este totul în regulă. Ajungem în anul 2001, încep mânăriile – sub statul român, apare, în 2001, o înscriere care nu exista în CF, care spune că în 26 aprile 1990 este intrată Cîrpaci Ana – cu drept de restabilire a situaţiei anterioare prin restituire, respectiv cumpărare. Ce înţelegeţi de aici? Că băiatul de la Cartea Funciară era foarte grăbit şi tulburat de ceea ce face şi din această cauză scrie lucruri absolut aiurea. Ori e restabilirea situaţiei anterioare, în care există alt proprietar, ori este restituire, ori este cumpărare. Sunt lucruri total diferite care apar pe un act oficial. În 2001 apare că s-au întâmplat o serie de chestii în 1990 care nu s-au întâmplat…”, explică Stoia.
Respectiva proprietate ajunge apoi să fie vândută de la o persoană la alta, iar în cele din urmă la cei în drept să o deţină.
„Ana vinde lui Elena Cîrpaci, se intabulează dreptul de proprietate cu titlul de drept de cumpărare în favoarea lui Cîrpaci Elena, şi în final veţi constata că Ana nu există şi imediat după intră la Cîrpaci Vladimir, prin cumpărare. Mizeria începe după naţionalizare (…) Proprietarul adevărat, care de fapt lucrase în primărie, avea acces şi la alte surse de informaţii. Aceste CF-uri trucate se găseau la Cartea Funciară, dar mai erau la judeţ CF-urile corecte şi la primărie. Omul a ştiut de unde să le scoată şi face plângere penală împotriva celor care au făcut aceste transferuri ilegale de proprietate şi ajunge în instanţă. Sunt trimişi în judecată (…) Instanţa admite acţiunea civilă formulată şi în consecinţă dispune restabilirea situaţiei anterioare şi radierea din CF, se revine la situaţia de dinainte. Falsurile s-au făcut la Cadastru, se reţine infracţiunea de trafic de influenţă şi determinarea unor oameni să facă ilegalităţi”, spune viceprimarul.
Ceea ce îl nemulţumeşte pe edil este că în cele din urmă nu s-a găsit niciun vinovat pentru cele întâmplate. Mai mult, Stoia spune că municipalitatea a solicitat plata unor despăgubiri pentru că acea proprietate a fost folosită fără drept, dar judecătorii au concluzionat că nu pot fi acordate.
„Problema mea e că sentinţa aceasta constată nulitatea înscrisurilor, ceea ce este ok, dar nu există niciun vinovat. Prima vânzătoare, Ana, vinde la Elena, şi apoi la Cîrpaci Vladimir – nu Pipi, Dulcea – ăla moare, nimeni nu păţeşte nimic. În sentinţă se spune că respinge acţiunea formulată de partea civilă, Primăria Timişoara, privind despăgubirile (…) Primăria fusese proprietară prin ICRAL acolo şi a luat altcineva terenul şi l-a folosit, nu proprietarul, ci altcineva care nu avea dreptul legal. Ce cere primăria? Solicită ca în situaţia în care statul român nu-şi va redobândi proprietatea asupra imobilului inculpata să fie obligată la plata sumei de 896.000 de euro reprezentând contravaloarea terenului, iar în situaţia în care se va dispune restabilirea situaţiei anterioare, prin redobândirea dreptului de proprietate, să fie obligată la plata sumei de 818.000 lei reprezentând taxa de nefolosinţă a terenului pe perioada 2001-2007. Instanţa, după ce se concentrează foarte puternic, stabileşte aşa: primăria a solicitat obligarea inculpatei la plata unor despăgubiri materiale reprezentând taxa de nefolosinţă a terenului pe 2001-2007, or potrivit probelor existente la dosar inculpata Cîrpaci Elena, a doua care a cumpărat, de la Cîrpaci Ana, a înstrăinat imobilul în 2001, dată de la care ea nu mai putea fi obligată la plata unei asemenea taxe. Ulterior, această obligaţie putea reveni noului proprietar, respectiv Cîrpaci Vladimir, dar instanţa, nefiind sesizată cu privire la activităţile desfăşurate de acesta, nu se poate pronunţa cu privire la acest aspect. Casa se demolează între timp… Practic nimeni nu plăteşte niciun leu, nimeni nu este nici amendat, nici condamnat după ce evidenţa a ieşit la iveală că la CF s-au făcut tot felul de modificări şi înscrisuri dincolo de orice legalitate. Clădirea s-a recuperat”, spune Stoia.
Oricum, faptele sunt consumate, concluzionează viceprimarul. „Nu e nimeni vinovat, dar în acelaşi timp se reţine că s-au influenţat unii funcţionari de la CF să facă înscrieri ilegale, nereale în CF (…) Falsurile s-au făcut în 2001, în 2001 se intabulează lucruri care s-au întâmplat în 1990. Aberant. Acesta este unul dintre modurile de operare folosite în campaniile acestea de jaf. Terenul a fost revendicat după ce a trecut pe la trei proprietari de origine romă. Probabil că toate chestiile astea-s prescrise…”, a conchis Traian Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!