Un nou serviciu social, și anume Serviciul de asistență comunitară PRO Freidorf, și-a început de curând activitatea, în luna noiembrie, într-un sediu reabilitat și modernizat, situat în Timișoara, pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 13.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara împreună cu Asociația Luptă Zâmbește Trăiește Timiș, în calitate de partener, au prezentat astăzi, 7 decembrie, noul serviciu. Astfel, locuitorii din zona Freidorf vor putea accesa aici diverse servicii, printre care se numără informare și consiliere socială, consiliere psihologică individuală sau de grup, ajutor și consiliere pentru obținerea actelor de identitate etc.
Tot aici, cei care vor să se angajeze, dar nu știu exact de unde să înceapă, vor beneficia de sesiuni de informare, susținere în vederea formării profesionale, dar și de sfaturi pentru menținerea locului de muncă.
De asemenea, există posibilitatea de a ajuta temporar persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa, pentru anumite activități zilnice, precum efectuarea cumpărăturilor, plata facturilor, ridicarea de rețete și medicamente etc.
Vor fi desfășurate și campanii comunitare cu rolul de a crește gradul de informare și conștientizare a persoanelor vulnerabile cu privire la anumite problematici. Temele campaniilor țin de stilul de viață, sănătate, comportament etc.
De serviciile centrului beneficiază inclusiv copiii, care sunt învățați să se integreze în comunitate, să se adapteze mediului în care trăiesc și să dobândească o mai mare încredere în sine, atât cu ajutorul specialiștilor în sănătate mintală, cât și cu cel al instructorilor de sport și dans.
„Vrem să dezvoltăm cât mai multe astfel de servicii comunitare la nivelul Timișoarei. Ne propunem ca la nivelul fiecărei cartier sa dezvoltăm aceste centre comunitare pentru ca oamenii care au nevoie să ne cunoască și să ajungă cât mai ușor la noi. […] Am finalizat renovarea sediului cu mult înainte de termen”, a declarat Codruța Darida, șefă de Serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a fost de 214.195 de lei, din care 99.270 de lei fonduri din bugetul proiectului și 114.925 de lei fonduri din bugetul DAS Timișoara.
În proiect au fost deja incluși cca. 100 de copii, și alți peste 100 de adulți.
Proiectul „PRO Freidorf – Incluziune socială și parteneriat activ pentru combaterea marginalizării” se derulează în perioada martie 2022 – noiembrie 2023. Obiectivul este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, marginalizare socială și prevenirea fenomenului de excluziune socială și a discriminării pentru locuitorii din zona Freidorf, prin furnizarea de servicii integrate pentru cel puțin 511 persoane, dintre care minim 100 romi.
Trimite articolul
XOare daca tot e pentru cei din Freidorf, nu trebuia sa fie sediul in Freidorf? Oricum bine si asa, se putea si la Padurea verde ….
-
Exista spatiu in fostul Cinematograf din Freidorf de pe Andreescu, dar….
doua intrebari:
1. de ce in alt cartier? cum ajung cei din freidorf?
2. reabilitarea unei cladiri istorice omorita arhitectonic de comunisti are aviz de la monumente istorice? de ce trebuiau pastrate vitrinele de magazin socialist la o cladire cu asemenea destinatie?
E ok. Nu e asa departe. Cât e sa ia un taxi pana acolo ? Dacă tot ajung in centru merg și la târg la un vin fiert