Proiectul de hotărâre care urmează să intre în atenţia aleşilor locali vizează darea în administrare Regiei Autonome de Transport Timişoara a unui teren de peste 56.000 de metri pătraţi, situat pe Calea Buziaşului, pentru construirea unui depou de tramvaie şi a unei substaţii de redresare.
Reprezentanţii primăriei spun că cei de la RATT au solicitat să primească în administrare acest teren. Autorităţile locale precizează şi că dreptul de administrare ar urma să fie menţinut „pe perioada în care Consiliul Local al Municipiului Timişoara este acţionar unic”.
Municipalitatea intenţionează să desfiinţeze depoul de pe bulevardul Take Ionescu, plan despre care se vorbeşte deja de câţiva ani încoace.
„În momentul de faţă, depoul de tramvaie se află în centrul oraşului – zona de monumente istorice, respectiv pe strada Take Ionescu, unde infrastructura de transport existentă nu permite asigurarea mentenanţei pentru tramvaiele de tip nou care se produc, în prezent, pe piaţa de furnizare a materialului rulant. Aşadar, este necesară relocarea acestui depou din zona centrală a oraşului în zona periferică a acestuia şi construirea unui depou modern (…) Pentru o mai bună asigurare a programelor de circulaţie a tramvaielor şi având în vedere reţeaua de linie cale urbană existentă în municipiul Timişoara, depourile de tramvai, două la număr, vor trebui amplasate, pe cât posibil, diametral opus. În acest sens analiza cost-beneficiu a investiţiei în transportul cu tramvaiul recomandă ca locaţia aleasă să fie în Timişoara, Calea Buziaşului”, se motivează în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Primarul Nicolae Robu spune că planul este de a accesa o finanţare europeană pentru construirea noului depou şi doar dacă nu se va reuşi acest lucru investiţia va fi suportată din bani de la bugetul local.
„Se face un depou modern în Calea Buziaşului. Vrem să eliberăm zona aceasta din centru, de pe Take Ionescu. Practic se mută depoul de aici, nu va fi un al treilea depou. Spațiul rămas ar putea să fie cu altă utilitate, este destul de central, este păcat să fie ținut. Este și un muzeu parțial aici. Vom încerca pe fonduri europene, dacă putem să găsim o linie de finanțare pentru extinderea sistemului de transport cu tramvaiul care să cuprindă și construirea depoului. Dacă nu, vom vedea când vom putea să alocăm de la bugetul local”, a explicat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii nu au încă o estimare asupra costurilor pe care le-ar presupune o asemenea investiţie.
„Nu am o estimare. Nu este chiar mică sumă, în orice caz. Din discuțiile purtate cu domnul Goia (n.r. – directorul RATT, Ioan Goia) și cu domnul Chiş (n.r. – şeful Direcţiei Tehnice a primăriei, Culiţă Chiş), a rezultat că ar fi bine să găsim o sursă externă, pentru că altfel ne-am încărca. Este vorba despre milioane de euro”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!