Reprezentanţii municipalităţii au prezentat la începutul lunii martie noua amenajare peisagistică propusă pentru zona din Piaţa Vasile Adamachi.
„Este o nouă amenajare peisagistică pe care o realizăm în Timişoara. Vorbim de zona verde din Piaţa Vasile Adamachi, Scuarul Hunedoara, care va fi complet refăcută, o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi. Vom avea plantări de pomi, bănci, pergole, un sistem de irigaţie şi toate activităţile de îmbunătăţire peisagistică a acestui spaţiu, care va deveni un mic parc. Valoarea totală a lucrărilor este de 65.000 de lei, fiind inclusă şi o sponsorizare de 25.000 de lei pentru mobilier”, explica atunci viceprimarul Dan Diaconu.
Lucrările de amenajare au fost finalizate, dar nu fără incidente. Oficialii primăriei spun că în timpul lucrărilor s-a produs un accident rutier în zonă şi a fost distrusă o pergolă.
„Am avut un eveniment nedorit, a fost un accident rutier şi a intrat unul cu o maşină şi a rupt o pergolă de la intrarea în parc, a distrus-o complet, şi banca de lângă, intrând pe alee, inclusiv coşul de gunoi… Am făcut remedierile necesare”, spune şeful Direcţiei de Mediu a municipalităţii, Adrian Bere.
Au existat şi critici de la unii locuitori din zonă, care s-au plâns de modul în care s-au ciuntit arborii existenţi în zonă. Autorităţile spun însă că au fost tăieri normale de corecţie, iar copacii se vor dezvolta în continuare.
„Arborii au intrat în vegetaţie, s-au făcut tăieri de corecţie şi regenerare. Dacă tot am făcut tăieri de corecţie am zis să-i tăiem până la linii, pentru că sunt foarte multe fire acolo. Arborii nu vor rămâne aşa, vegetează. Am remediat toate neajunsurile, s-a pus gazon, s-au plantat flori, arbori şi arbuşti, s-a instalat un sistem de irigare prin aspersiune. S-au amplasat de asemenea bănci, coşuri de gunoi şi pergole. Mobilierul a fost sponsorizat. Era păcat de zona respectivă, pentru că era o rampă de gunoi. Era o zonă impropriu spus verde, pentru că în zona respectivă toţi conaţionalii noştri romi creau rampe de deşeuri, trebuia să ridicăm în permanenţă gunoiul de acolo”, a adăugat Bere.
În peisaj pot fi “admirate” în continuare o multitudine de cabluri aeriene. Şi asta, deşi la Timişoara există încă din 2009 o hotărâre de consiliu local care prevede ducerea în subteran a cablurilor atârnate pe stâlpi. Potrivit acelei hotărâri, reţelele ar fi trebuit să fie îngropate până la sfârşitul anului 2012, lucru care nu s-a întâmplat. Au avut loc discuţii cu operatorii de servicii de date şi voce, s-au tăiat câteva cabluri, iar apoi demersul s-a blocat.
A existat şi o hotărâre mai veche, din 2003, care prevedea mutarea în subteran a reţelelor în zonele protejate şi în preajma monumentelor, dar nici respectivele prevederi nu au fost respectate… Autorităţile locale au îngropat cablurile doar pe câteva artere din oraş pe care au avut loc lucrări de reabilitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!