13 profesioniști cu experiență în domeniul industriilor creative și culturale, educație și tehnologie, s-au asociat pentru a construi proiectul FABER! Aceștia sunt deja cunoscuți la nivel local, și nu numai, datorită acțiunilor întreprinse pentru comunitatea din care fac parte!
Andreea Iager-Tako și Norbert Tako (PLAI, AMBASADA, JazzTM și BEGA!), Valentin Mureșan și Cristina Potra Mureșan (implicați în Timotion, Alergotura, Fundația Comunitară Timișoara și comunitatea Banat IT) și FOR (o echipă de 9 arhitecți care coordonează proiectele Upgrade My City, BETA – bienala timișoreană de arhitectură, LIGHT EDU și Unde Locuiesc Eu) sunt grupul de timișoreni care au făcut ca proiectul FABER – The Capacity Building să devină realitate.
FABER este un proiect pentru comunitatea creativă, care conectează întreaga Europă la industriile și acțiunile locale importante, cele orientate spre puterea creatoare, inovație și dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale. Grupul își propune să faciliteze dezvoltarea mediului creativ timișorean oferind spații de lucru contemporane, un atelier pentru prototipare, spații pentru întâlniri și evenimente, un bistro și spații pentru cazare.
FABER se va afla într-o clădire ce a aparținut Fabricilor Unite de Ulei și Săpun din 1844, apoi Fabricii Lumina din 1948, iar în istoria recentă, Fabricii Azur. Clădirea, de peste 800 mp de pe malul Begăi, a fost achiziționată recent de echipa FABER și își va deschide porțile pentru comunitate în toamna anului 2019 prin găzduirea conferinței europene Trans Europe Halles, la care vor participa peste 200 de reprezentanți ai celor mai importante centre culturale independente europene.
Totul a început cu „un vis care se numește Timișoara” și cu „o speranță, care este comunitatea sa”, declară Valentin Mureșan, co-fondator al Movidius, Country Manager Intel România și unul dintre principalii investitori din cadrul proiectului. Iar Oana Simionescu, unul dintre membrii echipei FOR ne spune că „ne-am hotărât să lucrăm împreună pentru a împlini un ideal în care credem cu toții, în unanimitate: ne dorim să generăm un ecosistem, resursă de inspirație, inovație și evoluție, care să fie relevant prin schimbările produse, atât pentru membrii săi cât și pentru exterior”.
„Având la bază experiența din PLAI și AMBASADA privind comunitatea locală, nevoile ei și dorința de a produce un impact pozitiv, FABER este o continuare naturală, cu atât mai mult cu cât prinde viață alături de parteneri de încredere. FABER ne aduce împreună pe toți cei care ne dorim să construim, asumându-ne importanța colaborării și a responsabilității viitorului”, declară Andreea Iager-Tako, antreprenor cultural și motorul din spatele reconversiei clădirii de prototipare din fosta fabrică Paltim – spațiu devenit din 2015 Centrul Cultural AMBASADA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!