Zeci de protestatari au strigat în Piaţa Victoriei din Timișoara: „Vrem să plătim!”, „Reglementare”, „Isărescu nu uita România nu-i a ta!”, „Hoții”, „Demisia” şi alte slogane, în timp ce agitau sticle de plastic pline cu bani. De asemenea, manifestanții au venit pancarte pe care se putea citi: „Vreau rata să îmi plătesc. Copilul din ce-mi hrănesc?”, „Băncile ne-au sărăcit, pe oameni i-au umilit”, „Pe noi când ne ajutaţi? Vrem şi bancheri arestaţi”, „Banca Nesimţirii Ruşinoase”.
Protestatarii sunt din Timiş, Hunedoara şi Arad şi vor sta în Piaţa Victoriei până la ora 15. Pe lângă sticlele cu monede pe care le agită, protestatarii sunt dotaţi şi cu fluiere, pe care le folosesc din plin.
Grupul clienţilor cu credite în CHF a organizat, simultan, în cinci oraşe din ţară, mai multe mitinguri de protest prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută (CHF, EUR, USD). Se mai organizează acţiuni de protest în Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi.
Solicitările membrilor acestui grup (peste 20,000 de membri, acumulați în ultimele trei săptămâni pe Facebook) au fost înaintate în data de 20 ianuarie 2015 Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului printr-un document care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută (CHF, EUR, USD). Solicitarea, cu numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaților) şi 113/17 din 20.01.2015 (Senat), conține și o propunere de text legislativ care are următoarele prevederi:
– Posibilitatea consumatorilor cu credite în valută (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție).
– Interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.
– Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.
Pentru susținerea acestui demers legislativ, grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 27.500 de semnături în mai puțin de două săptămâni. Petiția este disponibilă la această adresă – http://www.petitieonline.com/denominarea_in_lei_a_creditelor_in_valuta_straina_chf_eur_usd
Articole pe aceeași temă:
Timisorenii cu credite in franci elvetieni ies in strada
Un timisorean si-a platit rata la banca in franci elvetieni in monede de 10 si 50 de bani
Citiți principiile noastre de moderare aici!