„Vrem şi noi să trăim sănătos, să nu fie compromisă toată zona aceea, Lipovei, Modern, Dumbrăviţa, Ghiroda şi aşa mai departe de la mirosul de poluare venit de la Continental, este această poluare industrială… El este în acest moment considerat a fi numai un miros disconfortant. Ceea ce noi vrem să subliniem este că nu este numai disconfortant, ci ne afectează sănătatea. Eu locuiesc în Modern, alte persoane în Lipovei, Ghiroda, şi în Dacia se simte… Îngrijorarea este că cei de la Continental se extind, nu numai că sunt cum sunt. Este autorizat sau în curs de autorizare pentru a-şi extinde producţia, adică nu va fi mai bine, va fi mai rău… Şi, cu extinderea lui în spate, alte cartiere vor fi afectate. S-au făcut unele declaraţii, Garda de Mediu spune că este vigilentă şi se iau măsuri, dar niciodată aceste măsuri nu au deadline-uri. Sau ei spun despre ei înşişi că vor implementa o anumită tehnologie care să atenueze mirosul şi poluarea, dar niciodată nu se spun date concrete, când, ce se va face. Promisiuni am auzit…”, a explicat Constantin Pârvulescu, unul dintre timişorenii care au ales să protesteze în această manieră împotriva poluării.
Oamenii spun că au făcut nenumărate reclamaţii legate de mirosul de cauciuc care se degajă de la fabrică, la Garda de Mediu, la Prefectura Timiş şi la Primăria Timişoara, dar că sancţiunile aplicate companiei de către responsabilii de Mediu sunt o nimica toată.
„Alea sunt praf în ochi. Dacă aia e amendă… Mie dacă îmi dau amenda aia probabil că mă ustură, la valoarea lor banii ăia probabil că sunt bani mărunţi. Am făcut reclamaţii, răspunsurile sunt aceleaşi, Continentalul nu are nicio problemă, controalele sunt în regulă… Partea proastă, părerea mea, este că se dă drumul la filtrele acelea când nu se fac controale. Se deschid la o anumită oră, în anumite zile. Normal, când vine controlul şi se măsoară calitatea aerului este în limite normale”, crede Flaviola Codrean, prezentă şi ea, sâmbătă, la protestul din Piaţa Unirii. Femeia spune că i-a scris inclusiv primarului Nicolae Robu, ba chiar afirmă că mirosul se simte mai tare acum decât în trecut. „În Dacia nu mirosea, până anul acesta nu a mirosit. Avem apartament şi în Ghiroda şi în ambele părţi pute, şi în Dacia şi în Ghiroda”, a adăugat femeia.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu au anunţat că au amendat recent compania Continental cu 15.000 de lei pentru că nu au luat toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra mediului, iar oficialii instituţiei susţin că în trecut au fost aplicate şi sancţiuni de 100.000 sau chiar 600.000 de lei.
Chiar dacă sâmbătă a fost ultima acţiune cu măştile pe faţă şi ultima poză de grup în Piaţa Unirii, oamenii spun că protestele vor continua.
„Asta este ultima întâlnire aici, dar asta nu înseamnă că protestul împotriva aerului poluat al Timişoarei nu va continua sub alte forme. Vor fi acţiuni, plănuim o acţiune la Universitatea de Vest, să adunăm cercetători care să discute într-un mod să spunem mai ştiinţific despre situaţia aerului în Timişoara, şi avem multe proiecte pentru la primăvară, începând de la un info-point la discuţii cu autorităţile. Avem un grup de discuţii pe Facebook care se numeşte „Vreau aer curat în Timişoara”. Nu suntem un ONG, suntem un grup civic care numără în acest moment 1.600 de persoane, plus alte grupuri asociate gen „Timişoara pute”, se adună peste 2.000, spre 3.000 de persoane care discută constant situaţia aerului nostru”, a mai declarat, pentru www.tion.ro, Constantin Pârvulescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!