Protestul a fost anunţat pe Facebook, unde cei care se opun exploatării de la Roşia Montană şi-au expus şi revendicările.
„Duminică, 29 septembrie, ieșim iar pentru Roșia Montană. Mai putem? Firește. Mai ales ca să arătăm că nu cedăm tacticilor lor de înnăbușire a protestului. Ne urmărim scopul, iar revendicările noastre sunt clare ca bună ziua: 1) Parlamentari, spuneți „NU” proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi interziceți mineritul pe bază de cianură în România; 2) Guvernanți, respingeți urgent acordul de mediu; 3) Victor Ponta, Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barb și Gheorghe Duțu – asumați-vă răspunderea și demisionați. Vrem să fiți și anchetați; 4) Ministerul Culturii – cereți ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO. Ne vedem pe străzi, că doar uniţi salvăm Roşia Montană!”, au anunţat iniţiatorii protestului.
Dacă la ora 17, când era programat să înceapă protestul, în centrul Timişoarei ploua torenţial şi erau adunate doar câteva persoane, cu pancarte, steaguri şi umbrele, încet-încet la manifestaţie s-au adunat circa 200 de oameni. Protestatarii au stat aproximativ o oră în Piaţa Victoriei, după care au plecat în marş spre Complexul Studenţesc, iar de acolo spre Prefectură şi Piaţa Unirii. Au făcut un popas la Catedrala Mitropolitană, pentru o rugăciune, au spus „Tatăl Nostru”, după care au plecat mai departe scandând, sub escorta poliţiştilor şi a jandarmilor.
Timişorenii sunt hotărâţi să continue protestele. „Se creează un precedent din punctul meu de vedere în România – Parlamentul votează o lege pentru o companie privată, prin care le dă dreptul să facă ilegalităţi. N-au reuşit în 15 ani să-şi rezolve problemele şi au nevoie de o lege specială în Parlamentul României. Vom protesta până se rezolvă…. Eu sper cât mai mult, sper să se strângă o masă critică de oameni, pentru că Roşia Montană este un efect din punctul meu de vedere, noi trebuie să umblăm la cauză – corupţia la care s-a ajuns în România”, ne-a spus unul dintre tinerii participanţi la manifestaţie. „Vom protesta până se va ajunge la o concluzie favorabilă României, atât până se va interzice atât mineritul cu cianuri, cât şi acest proiect. Chiar şi pe ploaie, pe zăpadă, pe orice…”, a afirmat un alt manifestant.
Cert este că iniţiatorii protestelor de la Timişoara au aprobare să manifesteze până la sfârşitul anului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!