În urmă cu un an, o fetiţă de 9 ani a suferit un accident de joacă soldat cu fractura tibiei stângi. După mai multe operaţii ortopedice fără succes, copila ajunsese aproape imobilizată, nici la şcoală nu mai putea merge. Fetiţa suferă de o boală congenitală (boala Recklinghausen), care afectează metabolismul osos şi face foarte dificilă vindecarea fracturilor. Gamba s-a curbat la locul fracturii nevindecate, formându-se o aşa-numită pseudartroză, asemănătoare unei articulaţii în plus, plasată anormal.
Fetiţa a început să se deplaseze exclusiv prin sărituri pe piciorul sănătos. Boala a devenit un real handicap, iar copila a trebuit să renunţe la şcoală. În urma unui consult realizat de dr. Radu Iacob, din cadrul Clinici de Chirurgie Pediatrică „Louis Ţurcanu” Timişoara, dr. Jenel Pătraşcu, de la Clinica Ortopedie II şi prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Reconstructivă din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, s-a stabilit că cea mai bună modalitate pentru a rezolva problema fetiţei este transplantul osos microchirurgical. Şi s-a trecut la treabă.
Intervenţia a fost realizată în 9 ianuarie, de o echipă complexă, folosindu-se fibula de la piciorul contralateral. Durata operaţiei a fost de circa 6 ore, în anestezie generală, realizată de dr. Claudiu Neamţu. Vasele de sânge care au trebuit reconectate la microscopul operator au avut dimensiuni de sub un milimetru. Cu toate aceste provocări, operaţia a decurs cu succes.
„Spre deosebire de orice alte tehnici reconstructive, transplantul microchirurgical va permite fetiţei să îşi reia mersul normal după doar patru săptămâni de la operaţie”, a spus dr. Ionac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!