Deputatul a povestit că este o iniţiativă la care a început să se gândească încă de anul trecut, după ce fetiţa sa de numai câţiva ani a gustat o anumită băutură carbogazoasă.
„I-am dat o dată să guste o băutură carbogazoasă şi din acel moment de fiecare dată când ieşeam cu ea în oraş ca să fie cuminte trebuia să-i cumperi acea băutură carbogazoasă – bineînțeles că nu i-o cumpăram, de fiecare dată îi mai dădeam așa câte puțin să guste… Fetiţa mea de 3 ani era cuminte nu dacă îi cumpăram o jucărie, ci un suc carbogazos şi m-am speriat. Mi-am dat seama că devine o dependenţă, am zis că e un lucru extrem de grav (…) Am discutat cu medici și chimiști, m-am dus la un nutriţionist. M-a întrebat dacă beau astfel de băuturi carbogazoase, i-am zis că nu prea beau, dar din când în când mai beau. Mi-a zis să nu mai beau și a început să îmi spună cam ce efecte au și ce probleme pot să îţi creeze”, a declarat Popoviciu. Parlamentarul a invocat efectele nocive ale sucurilor carbogazoase asupra sănătăţii, afirmând că ştie cazuri de persoane care au ajuns la spital din cauza obiceiului de a consuma cantităţi mari de astfel de băuturi.
Deputatul spune că proiectul de lege ar putea fi definitivat în cursul săptămânii viitoare şi că a luat în calcul împreună cu colegii săi două variante: fie să se interzică vânzarea băuturilor carbogazoase minorilor până în 16 sau 18 ani, fie să nu se interzică, dar producătorii să fie obligaţi să treacă pe etichete faptul că anumite substanţe folosite ar putea avea efecte nocive ale sănătăţii.
„Eu sunt convins că până la urmă ar fi mai bun un proiect de lege prin care să interzicem (…) Eu nu văd de ce nu am fi noi prima ţară din Uniunea Europeană, din Europa, care gândindu-ne la sănătatea populației, la câte efecte negative îți provoacă aceste băuturi răcoritoare și sucuri carbogazoase să fim pionieri în luarea unei asemenea decizii, care mai târziu să fie implementată peste tot. Acest proiect de lege spune că aceşti copii, de până la 16 sau 18 ani, nu mai pot să îşi cumpere băuturi carbogazoase decât cu acordul părinţilor. Dacă un părinte este inconştient şi își dorește ca și copilul lui să bea în fiecare zi asemenea băuturi nu are decât să îi cumpere. Exact ca și la ţigări, aceste băuturi nu se vor vinde copiilor până la 16 sau 18 ani. Nu o să îi interzică nimeni unui părinte să îi dea copilului un asemenea suc. Este un colorant care dă culoarea de la Coca-cola şi Pepsi care este cancerigen, și o spune și Coca-Cola, dar ei spun <<domle, dacă bei de la 1.000 de sticle în sus>>. Păi 1.000 de sticle nici nu mi se pare chiar aşa de mult, dacă începi să bei de mic… Tocmai de aceea, în California, de exemplu, legislația s-a și schimbat. Ei au avut de ales între a pune pe etichetă ce colorant conţine sau a schimba reţeta folosită, ceea ce au şi făcut”, a explicat Popoviciu, recomandând tuturor consumul de apă plată sau sucurile naturale.
Parlamentarul crede că proiectul de lege ar putea fi adoptat dacă există voinţă politică şi dacă ne gândim la sănătatea noastră, şi nu la profitul unor companii, susţinând că există interes în acest sens şi din partea ministrului Sănătăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!