Viceprimarul Traian Stoia a afirmat că a avut recent o discuţie cu noul director al Oficiului Judeţean de Poştă Timiş, Dacian Crainic, care l-a invitat să vadă Palatul Poştei şi care i-a cerut sprijin pentru repararea imobilul de pe Bulevardul Revoluţiei din 1989.
„În Palatul Poştelor şi Telecomunicaţiilor, Timişoara a găzduit şcoala care specializa lucrătorii în poştă şi telecomunicaţii. Construcţia se face prin 1913. Şcolarizarea aceasta se făcea pentru Europa Centrală şi de Est (…) În 1913 se finalizează această clădire cu cinci nivele, demisol, parter şi trei etaje. Suprafaţa construită este de 4.426 de metri pătraţi, cea desfăşurată 12.000 de metri pătraţi, sunt 170 de camere şi 297 de încăperi. De curând, Poşta are un nou director, un băiat tânăr, deştept, întreprinzător şi care ne-a invitat să vedem clădirea, ţinând cont că ea face parte din patrimoniul oraşului Timişoara şi eventual să îl sprijinim în obţinerea unor fonduri pentru a repara clădirea. De 20 şi ceva de ani nu s-a mişcat nimic în clădire şi sunt zone în care s-a deteriorat în mod vizibil. Tot ce s-a deteriorat se putea evita foarte uşor şi cu costuri minime. Director este un băiat tânăr, Dacian Crainic”, a explicat Stoia.
Edilul spune că la ora actuală clădirea Poştei Mari din centrul oraşului stă în mare parte nefolosită, dar şi că, de-a lungul timpului, au existat propuneri de cumpărare.
„Există o sală de festivităţi absolut monumentală, în care, din păcate, s-a infiltrat apa şi acest lucru va duce în viitorul nu foarte îndepărtat la degradarea tot mai accentuată a clădirii. Şcoala (n.r. – Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii) s-a mutat de acolo şi e bine că s-a mutat. Iniţial şefii Poştei locuiau în clădire, sunt apartamente, sunt camere decente, e o clădire impresionantă. E folosită partea cu birourile, părerea mea este că 70% din clădire e nefolosită. Au fost propuneri de cumpărare de la vecinii de acolo… De cumpărare, de închiriere, de intrat înăuntru, că după vedeau ei…”, a dezvăluit Stoia.
În ce mod ar putea interveni Primăria Timişoara, având în vedere că imobilul respectiv nu se află în proprietatea sa? Viceprimarul Traian Stoia se arată dispus să îl sprijine din punct de vedere politic pe noul director.
„Totul aparţine de Poştă, ei sunt proprietari, ei trebuie să întreţină, însă sumele promise de centru, de Bucureşti, sunt minore şi ei trebuie să facă după părerea mea un proiect european, pot încerca să acceseze şi bani din Norvegia. Domnul director va avea tot sprijinul nostru, îl vom sfătui, cu cei de la monumente, ce trebuie să facă, şi din punct de vedere politic vom face demersurile necesare pentru ca Poşta din Timişoara să poată fi sprijinită cu o sumă considerabilă de la nivel central. Primăria nu poate băga bani, dar poate ajuta cu sfaturi şi cu intervenţiile care se pot face inclusiv la Guvernul României”, a mai explicat viceprimarul social-democrat.
Am discutat şi cu noul director Dacian Crainic, care ne-a spus că s-a întâlnit cu viceprimarul Traian Stoia având în vedere că primăria a iniţiat un proiect de reabilitare a zonei centrale a oraşului, chiar dacă acest proiect nu se referă la imobilele din zonă, iar dacă vorbim despre programele de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice Poşta nu s-ar putea înscrie pentru niciunul, pentru că acestea sunt destinate proprietarilor persoane fizice sau au în vedere refacerea unor edificii care aparţin municipalităţii.
Oricum, Crainic spune că vrea să schimbe lucrurile în bine la Poştă. „Eu am deschidere în ceea ce ţine de mine. Există un buget aprobat de Consiliul de Administraţie (n.r. – al companiei Poşta Română) pentru lucrări, dar totul este centralizat, nu ştiu să vă spun care este acesta, este la nivelul de proiectare, trebuie licitaţie publică… Eu m-am dus la o discuţie consultativă cu domnul Stoia având în vedere că există un proiect de reabilitare a zonei centrale. Sunt director de trei săpătămâni la Oficiul Judeţean de Poştă Timiş, direcţia regională nu mai există”, ne-a declarat Crainic. Şeful de la Poştă spune şi că se poartă discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” pentru închirierea unei părţi din clădire.
Dacian Crainic are 30 de ani. Întrebat dacă este membru al vreunui partid politic, a răspuns: „Are vreo importanţă? Sunt membru PSD”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!