Cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor Uniter va avea loc luni, 25 mai 2015, la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București. Peter Brook este laureatul Premiului de Excelență.
În vârstă de 88 de ani, Vladimir Jurăscu este ”prin rolurile sale, un nume indisolubil legat de istoria Teatrului Naţional, iar prin prezenţa sa constantă în emisiunile Radio Timişoara, ca şi în cenaclurile şi cafenele literare organizate de-a lungul anilor, este şi va rămîne un reper în viaţa culturală a Timişoarei”, puncta, cu un prilej aniversar, Codruţa Popov, secretar literar al TNT.
Printre cele peste 300 de roluri interpretate de Vladimir Jurascu în longeviva sa carieră amintim Lear (din „Regele Lear” de W. Shakespeare), Sile în „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, ambele în regia lui Ioan Ieremia, Despot în „Despot vodă” după Vasile Alecsandri în regia lui Emil Reus sau Cernea în „Se ridică ceaţa” de Florin Năstase, regia Silviu Purcărete. Vladimir Jurăscu a fost și directorul TNT între anii 1991 şi 1994.
Regizorul Radu Alexandru Nica se află într-o companie extrem de onorantă pe lista nominalizațiilor Uniter la Premiul pentru cel mai bun regizor: cu Victor Ioan Frunză, pentru spectacolul ”Mobilă și durere” montat la Centrul Cultural pentru UNESCO din București (spectacol pe care timișorenii îl vor putea vedea în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești 2015), și Andrei Șerban, pentru spectacolul ”Omul cel bun din Seciuan”, la Teatrul Bulandra.
”Incendii”, spectacolul montat de Radu Alexandru Nica la Teatrul Maghiar din Timișoara este ” o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile. Într-o lume pe care foarte mulți dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece și mai individualistă, trecutul şi poveștile înaintașilor noștri rămân adesea pe un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află <<adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiţia de a fi descoperite>>, după cum susține unul dintre personajele centrale din piesă”, explică realizatorii montării.
Spectacolul a fost invitat în acest an să deschidă Festivalul din Kisvarda, Ungaria.
Regizorul Radu-Alexandru Nica a absolvit secția de regie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. A montat și a colaborat ca regizor invitat la mai multe teatre din România, iar spectacolele sale au fost jucate și pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg și Ulm. A mai fost distrins cu Premiul Uniter pentru Debut (în 2005, pentru Nora) şi a obținut o nominalizare la premiul Uniter pentru regia spectacolului Mountainbikerii, în 2012.
Alături de Daniela Torok, nominalizate la Premiul pentru cea mai buna actriță in rol principal sunt Alexandra Fasolă și Anca Hanu.
Georg Peetz, actorul Teatrului German din Timișoara, concurează la titlul de cel mai bun actor în rol secundar (pentru rolul interpretat în Cabaret) cu Mihai Călin și Andrei Huțuleac.
Titlul de Cel mai bun spectacol al anului și-l dispută ”Mobilă și durere” (direcția de scenă Victor Ioan Frunză), ”Omul cel bun din Seciuan” (regia Andrei Șerban) și ”De vânzare/For Sale” (un spectacol de Gianina Cărbunariu), iar cel mai bun scenograf se va alege din nominalizații Adriana Grand, Iuliana Vîlsan și Andrada Chiriac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!