Organizatorii şi-au dat seama că bucatele trebuie stropite cu o băutură bună, aşa că anul acesta la Buziaş a fost organizat Festivalul papricaşului şi al vinului. Totodată, organizatorii au învăţat din greşelile de anul trecut, iar la această ediţie s-a renunţat la sistemul de acordare a papricaşului pe bază de tichet, pentru ca toată lumea să-şi poate satisface poftele culinare. Porţia de papricaş a costat în general 8-10 lei, iar pofticioşii au avut de unde alege, în funcţie de gusturi. S-a găsit papricaş cu carne de pui, de porc, de vită, de capră şi chiar cu peşte, o reţetă care s-a dovedit a fi câştigătoare, cu cartofi, cu fasole ori cu găluşte, cu mămăliguţă şi cu murături sau ardei iuţi alături. Au fost tot felul de reţete, pe care bucătarii care s-au întrecut în concurs, din mai multe localităţi din Timiş, din Arad, şi din ţara vecină Serbia, n-au vrut nicicum să le dezvăluie.
Juriul a gustat de la toţi şi a hotărât că echipa din Jimbolia, condusă de primarul acestui oraş, Kaba Gabor, merită locul I pentru papricaşul preparat. „Cred că ineditul a constat în faptul că am preparat un papricaş cu peşte, cu crap şi somn. Este o reţetă specială, o spunem numai anul viitor, după concurs”, a glumit primarul, după aflarea rezultatelor şi după ce a ridicat cupa. Kaba Gabor a preparat şi o ciorbă specială, după o reţetă ungurească, dar cu ingrediente din Banat, a explicat el: ciorbă de peşte fără oase ca la Szeged. Primarul spune că şi în bucătarie e cam ca la primărie: muncă de echipă, de colectivitate, dar la primărie este totuşi mai greu, gătitul fiind pentru el o activitate relaxantă.
Locul II a fost obţinut de o echipă din Zrenjanin, Serbia, iar locul III de o formaţie de bucătari din Arad. Au fost acordate şi câteva premii speciale pentru cei care şi-au dovedit priceperea la ceaune.
Au fost aproape 30 de cazane de papricaş şi 17 formaţii prezente la festival, dar în concurs au fost înscrise 11 echipe, potrivit organizatorilor.
Cei care n-au fost curioşi de papricaş au putut opta pentru păstrăv la grătar, pui la rotisor ori ciolan afumat. Bineînţeles, n-au lipsit nici mititeii. Trecere la public au avut şi plăcintele. Paharul de vin fiert şi de must a costat 2, 3 sau 4 lei, în funcţie de stand. Lumea a mâncat şi s-a simţit bine, mai ales că a avut parte şi de un spectacol folcloric, la eveniment participând mai multe ansambluri cunoscute din judeţ.
Festivalul papricaşului şi al vinului a fost organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Zonei Buziaş, din care fac parte Societatea de Tratament Balnear Buziaş şi Primăria Buziaş, împreună cu alţi parteneri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!