Examenul s-a desfășurat la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara. Dintre cei de 332 de candidați înscriși, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, 17 au absentat, 17 s-au retras din motive personale în timpul probei, iar unul a fost eliminat, fiind găsit un dispozitiv de comunicare asupra sa. Acesta din urmă susținea examenul la disciplina Muzică.
Potrivit datelor inițiale, cei mai mulți dintre cei peste 300 de candidați înscriși s-au pregătit să fie educatori de grădiniță sau învățători în ciclul primar. Mai exact, am avut 91 de candidați la disciplina „Limba română și literatură pentru copii și metodica activităților instructiv-educative în grădinița de copii” și 52 la disciplina „Limba și literatura română si matematică, metodica predării limbii și literaturii române/ comunicării în limba romana și metodica predării matematicii/ matematicii și explorării mediului în învățământul primar (învățământ primar în limba română)”
Când se afișează rezultatele
Calendarul examenului de definitivat prevede că rezultatele inițiale vor fi afișate pe 25 iulie. Contestațiile se vor putea face ulterior, la centrul de examen de la Colegiul Național „C.D. Loga”, în aceeași zi, după afișarea rezultatelor, până la ora 20,00, dar și ziua următoare, pe 26 iulie, în intervalul orar 8,00 – 12,00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 august.
Vă amintim, concursul de definitivat reprezintă o modalitate de avansare în cariera didactică, fiind obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. La înscriere, candidații trebuie să aibă cel puțin un an de vechime în învățământ. Dacă trec examenul de definitivare, aceștia primesc și titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, cei care îl pică pot angaja doar cu statut de profesor debutant. Profesorii angajați pe perioadă determinată (suplinitori) care promovează examenul de definitivat își pot, de asemenea, continua activitatea pe același post. Pentru acest lucru, însă, este nevoie și de o decizie a consiliului de administrației al școlii în care predau.
Examenul scris este, de fapt, a doua etapă a concursului de definitivat. Prima a fost eliminatorie și a presupus susținerea, în ultimul an, a două inspecţii şcolare de specialitate și evaluarea portofoliului profesional personal. Pentru a promova examenul, un candidat trebuie să aibă o medie mai mare sau egală cu 8. Nota la proba scrisă reprezintă 70% din medie, în timp ce notele de la cele două inspecții de clasă și cea pentru portofoliu reprezintă fiecare 10%.
Anul trecut, în Timiș, la proba scrisă s-au prezentat 290 dintre cei 312 candidați înscriși. Alții 14 s-au retras în timpul probei, astfel că au rămas 276 de candidați care au finalizat toată procedura. Dintre aceștia, 184 (66,7%) au promovat concursul. La nivel național, procentajul a fost de 70,8%, în ușoară scădere față de anul 2021 (72,9%).
Pe aceeași temă:
Definitivat 2022: rată de promovare de 66,7% în Timiș și trei note de 10
Trimite articolul
XO intrebare:
daca toti profesorri de scoli si gradinite ocupa postul dupa ce au promovat examenul de ce exista scoli proaste si scoli bune?
Diferenta de procentaj de la nota minima de promovare la maximul de 10 este relativ mica.
Si inca o intrebare: de ce multi profesori promovati sunt niste jigodii? stiu materia dar se comporta fata de elevi de parca ar fi stapini de plantatie si elevii doar sclavi…
Scoala general 22 prin anii 80′ era plina de astfel de “profesori”
-
Ați înțeles greșit. Posturile sunt ocupate atât de profesori debutanți cât și de profesori care au definitivatul, atât de profesori calificați cât și de profesori necalificați, atât de profesori titulari cât și de suplinitori. Tot același statut îl au în fața elevilor/părinților. Diferența este dată de tipul contractului, de mărimea salariului, etc. Necalificatii nu pot fi decât suplinitori, iar salariul este foarte mic si pe perioadă determinată. Dacă ești calificat poți fi suplinitor – perioadă determinată – sau titular – perioadă nedeterminată. Debutant sau cu definitivat/grade care cresc un pic salariul. Poți fi suplinitor cu gradul I sau debutant si titular.