Rectorul Marilen Pirtea a vorbit, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Timiș, despre problema politizării învățământului. El a făcut un apel la ministrul Educației să nu mai schimbe legea după cum visează noaptea.
„Fac un apel către Ministerul Educației, către doamna ministru să oprească orice inițiativă pe care o are în educație și, atâta cât mandatul îi va mai permite, să încerce să gestioneze administrativ ministerul și să nu mai mutileze Legea educației cu ceea ce visează peste noapte și vine la servici (serviciu – n.r.) a doua zi să pună în practică, evident lucruri gândite ad-hoc, multe cu scăpări, așa cum a fost și lipsa probei de geografie de la nu știu câte variante de Bacalaureat, pentru că deja ne prezintă multe o situație cu multe alternative la Bacalaureat, să nu mai intervină chirurgical pe Legea educației cu tot felul de modificări care bulversează sistemul educațional, bulversează cadrele didactice, bulversează elevii și evident că îi îndepărtează de școală în loc să îi apropie”, a spus, vineri, Pirtea.
Deputatul PNL de Timiș spune că nu este normal ca din 150 de inspectori școlari, 25% să fie politizați și că managementul școlar este politizat.
„De asemenea, inspectoratele școlare, din cei 150 de inspectori școlari, 25% sunt prin detașare, ceea ce înseamnă un control major politic asupra inspectoratelor școlare. Și nu partea de control politic deranjează cel mai tare, ci lipsa de profesionalism al celor numiți, care doar răspund comenzilor politice și nu au nicio viziune în ceea ce privește actul educațional din școli. De asemenea, managementul școlar este unul politizat și nu este unul profesionalizat. Ar trebui să existe un corp al managerilor școlari la nivel național, cu o limită de 15-20% din cadrele didactice să poată accede acolo și, indiferent de culoarea politică a decidenților la nivelul Ministerului Educației, managementul să fie asigurați din acei experți sau manageri din corpul profesional care au acces în acel corp, asta pentru a susține ideea mea de profesionalizare, și nu aceea de politizare”, a completat Pirtea.
Întrebat dacă este normal ca un rector să fie și deputat, Marilen Pirtea a precizat că în perioada interbelică era ceva absolut normal și că nu vede o situație de incompatibilitate.
„În Parlamentul României, în perioada interbelică, rectorii erau membri de drept ai parlamentului, nefiind un proces eligibil, considerându-se că Parlamentul României are nevoie și de oameni cu experiență educațională, nu doar de funcționari sau buni practicieni din viața reală. Nu e obligatoriu să fie rectorii parlamentari, dar nu văd o problemă de incompatibilitate, așa cum există și în alte țări această practică”, a conchis rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!