Sculptura monumentală amplasată, marţi, la intrarea în Hotel Timişoara aparţine seriei Rinocerilor, expusă de artist în capitală, în 2010, la galeriile 418 şi atelier. Lucrările au stârnit vâlvă. Forţa tăcută pe care o degajă rinocerii artistului este, cu adevărat, impresionantă. Indubitabil, ei spun ceva despre timp, cădere şi despre “rinocerii” lumii noastre, cu prea puţine aspiraţii spre înalt. Mulţi dintre privitori au văzut în Rinoceri un rapel la opera lui Eugen Ionesco. Artistul însă recunoaşte că nu s-a gândit la asta când a creat Rinocerii. “E o operă pe care am început-o în 2006, rinocerul a fost doar un pretext. Masivitatea lui atrage atenţia asupra fragilităţii lumii, e ca venit dintr-o lume şi un timp foarte îndepărtate. Seria cuprinde şi alte obiecte sculpturale care derivă din această idee. Nu ştiu cum vor reacţiona oamenii de aici văzând Rinocerul, este un experiment şi pentru mine, dar întotdeauna am trăit cu impresia că aici e altă atmosferă decât la Bucureşti, mult mai open mind, mai curajoasă, cu adevărat îmi place mult Timişoara”, a declarat, pentru www.tion.ro, Cristian Răduţă.
Născut în 17 aprilie 1982, Cristian Răduţă a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în 2005, an în care a primit din partea acesteia premiul pentru sculptură. De la prima sa expoziţie personală în 2002, intitulată Insectar, până la deja celebra serie Rinoceri, artistul a obţinut o solidă recunoaştere la nivel internaţional. Cariera sa artistică a fost recompensată cu un impresionant palmares. O serie de lucrări care îi poartă semnătura au fost incluse în patrimoniul unor muzee şi galerii prestigioase, precum Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, 418contemporary ArtGallery (Bucureşti) sau Canadian Clay and Glass Gallery (Waterloo, Canada), dar şi în colecţii particulare din România, Germania şi SUA.
Realizat din răşină şi amplasat pe un postament metalic, Rinocerul care străjuie, ca un „spirit protector” intrarea în Hotel Timişoara are un …frate la Bucureşti, Muzeul Naţional de Arta Contemporană cumpărând una dintre lucrările seriei.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!