Problema de la grădiniţa din Satchinez persistă încă de la sfârşitul anului trecut. Pentru că acolo au fost detectate acumulări de gaze, o pungă de gaz, din cauza pericolului de explozie, grădiniţa a fost închisă, iar copii mutaţi la şcoala din localitate.
Prefectul Mircea Băcală a declarat că nu mai e niciun pericol în zonă, iar grădiniţa poate fi redeschisă, concentraţia de gaz fiind foarte mică în prezent, dar că se aşteaptă o adresă scrisă din partea OMV Petrom Gas. Până când va veni răspunsul specialiştilor, Băcală a anunţat că s-a convenit cu cei de la Inspectoratul Şcolar ca preşcolarii din Satchinez să se bucure de o săptămână de vacanţă în plus.
„Opinia majorităţii a fost pentru deschiderea grădiniţei în Comitetul pentru situaţii de urgenţă, marea majoritate a membrilor a fost de părere că nu mai există niciun pericol, dar ultimul cuvânt trebuie să îl aibă specialiştii. Le-am solicitat reprezentanţilor OMV Petrom Gas să ne dea în scris dacă se poate relua activitatea la grădiniţă. Au fost emanaţii de gaz şi vrem ca specialiştii să ne asigure, printr-un act oficial, că nu este niciun pericol”, a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
El a precizat că în zonă există nişte senzori care măsoară concentraţia de gaz, iar aceasta este foarte mică şi nu există niciun pericol. Mai mult, prefectul a afirmat că primăria va dispune de un aparat mobil de detectare a concentraţiei de gaz şi va exista o persoană care se va plimba zilnic pe holurile grădiniţei şi prin încăperi pentru a face verificări „cu geamurile închise”. De aceste măsurători se va ocupa o persoană de la primărie sau „o persoană de la grădiniţă care să aibă în fişa postului şi această atribuţie”, a menţionat Băcală.
La prefectură s-a discutat miercuri şi despre situaţia din comuna Beba Veche, satul Pordeanu, unde aproximativ 70 de localnici au rămas fără apă potabilă încă de la sfârșitul lunii iunie, după ce s-a constatat că pânza freatică a fost contaminată cu reziduuri petroliere. Locuitorii din sat sunt alimentaţi cu apă de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, de două ori pe săptămână, cu cisternele. Primesc apă pentru ei şi pentru animalele pe care le au în gospodării.
„Satul nu beneficiază de apă potabilă de câteva luni pentru că apa a fost poluată. Primăria a reuşit să obţină o finanţare şi să demareze lucrările de foraj pentru a găsi o nouă pânză freatică pentru a putea aproviziona cu apă satul. Intenţia lor e să meargă până la 240 de metri pentru a scăpa de eventualele infiltraţii petroliere. În maxim două săptămâni se va face forajul şi în paralel se lucrează la sistemul de alimentare”, a declarat Băcală.
Prefectul a mai precizat că celor de la Primăria Beba Veche li s-a pus în vedere să achiziţioneze o staţie de tratare a apei.
Emanatiile de gaz de la Satchinez persista. In localitate vor fi instalate detectoare de gaz
Un sat din Timis a ramas fara apa dupa ce panza freatica a fost contaminata
Pericol de explozie la o gradinita din judetul Timis!
Citiți principiile noastre de moderare aici!