Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban, a declarat că această bucată de zid simbolizează căderea comunismului în întreaga Europă.
„M-am gândit că ar fi foarte utilă prezența în Timișoara a unui asemenea segment din zid. Am făcut demersurile către autoritățile Berlinului și au fost de acord cu donarea lui pentru Asociația Memorialul Revoluției cu condiția să asigurăm trasnportul. A fost o problemă deosebită și am apelat la Clubul Rotary din Timișoara care a asigurat transportul și o macara la Berlin care să încarce fragmentul din zid. (…) Am dorit ca acest zid să fie la Timișoara pentru că la 9 noiembrie a început demolarea zidului, un simbol al căderii comunismului și a fost pentru timișoreni unul din momentele de solidaritate care i-a scos în stradă”, a declarat Orban.
La dezvelirea acestui simbol istoric au participat atât oficialităţi străine, oameni de cultură, cât şi autorităţi locale. Cu această ocazie, Timişoara a intrat oficial în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană.
„Timișoara merită să fie Capitală Culturală Europeană pentru că are o istorie europeană. Aș face referire la faptul că în Timișoara sunt 30 de etnii care conviețuiesc, etnii care au rădăcinile în Europa. Așadar Timișoara este deja un oraș european. În plus Timișoara are un patrimoniu arhitectural important, cel mai mare din România, avem 14.000 de clădiri istorice. Pe lângă asta, este un oraș în care turismul este dezvoltat. La ora actuală avem un turism mai mult de afaceri, dar Timișoara poate avea și un turism cultural mai mare decât până acum”, Nicoleta Tudor, reprezentantul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Imediat după dezvelirea segmentului de zid, sirenele de alarmă au răsunat în Timişoara pentru a marca 23 de ani de când oraşul era eliberat de comunism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!