Bugetul total al Primăriei Timişoara este estimat la peste 810 milioane de lei în 2011, din care 593,2 milioane de lei reprezintă bugetul local, în timp ce 198,3 milioane de lei este bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii, iar 19,2 milioane de lei reprezintă bugetul de credite externe.
Mai mult de jumătate din bugetul local – peste 327 de milioane de lei – va merge pentru plata personalului instituţiilor aflate în subordinea primăriei, în timp ce un sfert – peste 155 de milioane de lei – va fi alocat confinanţării proiectelor europene şi altor investiţii.
Viceprimarul Sorin Grindeanu afirmă că, în 2011, valoarea investiţiilor va fi mai mare decât în 2010, însă Primăria Timişoara încă aşteaptă aprobarea unor proiecte cofinanţate din fonduri europene, valoarea acestora nefiind încă trecută în bugetul estimat din acest an.
„Investiţiile, anul acesta, reprezintă aproximativ un sfert din buget, dacă luăm în considerare şi proiectele cu finanţare europeană. (…) Dacă luăm în considerare şi proiectele europene, valoarea investiţiilor este mult mai mare decât în 2010. Dar în buget pot fi trecute doar acele investiţii din fonduri europene care au fost aprobate. Luna aceasta aşteptăm aprobarea şi pentru alte proiecte”, a afirmat Grindeanu.
Astfel, unul din cele mai deficitare domenii aflate în subordinea Primăriei Timişoara, cel al transporturilor, care include şi drumurile din municipiu, are alocat, anul acesta, aproape 100 de milioane de lei, din care 20 de milioane de lei reprezintă subvenţii la RATT, iar restul banilor sunt alocaţi pentru întreţinerea şi repararea străzilor, semaforizarea intersecţiilor, modernizarea drumurilor şi cofinanţarea proiectelor europene.
„Bugetul pentru drumuri este similar cu cel de anul trecut. La drumuri nu ajung niciodată banii”, spune viceprimarul Sorin Grindeanu.
Cele mai avantajate domenii aflate în subordinea Primăriei Timişoara sunt însă învăţământul şi sănătatea. Astfel, doar pentru salariile profesorilor sunt alocaţi anul acesta peste 100 de milioane de lei, banii provenind de la bugetul central. Şi unităţile sanitare aflate în subordinea municipalităţii vor primi o parte semnificativă din bugetul local, peste 110 milioane de lei, majoritatea banilor urmând să fie folosiţi pentru salarii.
Pe de altă parte, pe lista principalelor investiţii pe care Primăria Timişoara doreşte să le înceapă sau să le continue în acest an se află modernizarea Căii Torontalului şi a străzilor Cloşca şi Iancu Văcărescu, realizarea unui pasaj subteran la intersecţia bulevardului Corneliu Coposu cu Vasile Pârvan, demararea lucrărilor la Parcul Copiilor şi extinderea canalizării pentru a acoperi în totalitate teritoriul municipiului Timişoara, ultimele străzi fără canal şi apă curentă fiind în zonele Freidorf şi Ciarda Roşie.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!