Mai multe opere de artă inedite vor putea fi admirate, timp de o lună, în parcarea Constructim din fața Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Timiș. Vorbim despre expoziția Instalart, care a fost mutată în parcarea privată de lângă ANAF.
Unii dintre corporatiștii care lucrează în clădirea City Business Centre ne-au scris pe adresa redacției, revoltați de arta modernă de sub geamurile lor. Nici angajații de la Finanțe n-au văzut cu ochi buni operele de artă din parcare.
Marius Leonte, Cătălin Bătrânu, Eugeniu Țibuleac, Ilien Duță, Baraka sunt cei cinci artiști care i-au speriat pe timișoreni cu sculpturile lor inedite. Unele dintre ele, printre care și un sicriu cu un „mort” în el, dar și mai multe cranii vor sta până în 1 noiembrie în parcarea respectivă.
„Am ajutat artiștii de la Instalart, am pus la dispoziție pentru o lună spațiul parcării. Nu este o dedicație pentru ANAF, să ne înțelegem. Mai este o mașină cu cranii pe lângă sicriu, sculpturile au fost pe Eugeniu de Savoya, dar au fost mutate, pentru că a venit Art Encounters, și le-am pus la dispoziție parcarea. Sunt niște timișoreni foarte talentați”, a declarat, pentru tion.ro, Lucian Perescu, sponsorul Instalart.
Proiectul Instalart/Sculptură/000 a fost gândit de Marius Leonte, ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public.
„Este un anunț/enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și artiștii au fost pregătiți să răspundă acestei nevoi”, a explicat Leonte, la inaugurarea expoziției.
Instalart este produsul unui workshop ce s-a desfășurat la sfârșitul acestei veri în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.
UPDATE. Artistul explică opera de artă din parcarea de la Finanțe
Paul, unul dintre tinerii care face parte din Baraka, proiectul format din patru artiști ce au expus în cadrul Instalart, susține că a vrut să testeze publicul interesat de artă. El a ales să pună un „mort” cu penisul în erecție în coșciug după ce s-a despărțit de prietena lui, care i-a spus că ar vrea să-l vadă mort.
„Am vrut să vedem reacția oamenilor vizavi de un obiect care, să zicem, ar fi controversat. Pentru noi este vorba despre Paul, care a murit și se află în erecție. Reprezintă o idee, de când m-am despărțit de prietena mea, care mi-a zis că și-ar dori să mă vadă mort. În momentul în care mi-a spus treaba asta, mi-a deschis o portiță a subconștientului, mi-am reamintit dorința mea din copilărie de a mă vedea mort, să am feedback-urile oamenilor. Cumva, la nivel de idei mi-am dorit întotdeauna să pot face parte din cele două lumi, a celor vii și a celor morți în același timp și cumva să pot interacționa cu oamenii. Din ce motiv nu pot să spun, asta mă depășește și pe mine, tot mă întreb de ce oare. Oarecum lucrarea mă alege pe mine, nu eu pe ea, nu pot defini conceptul până în momentul în care ea nu este finită. Și acum nu este, pentru că încă naște discuții. Eu am considerat că în momentul în care o să o vernisăm la Casa Artelor se termină tot procesul ei, dar văd că stârnește suficiente discuții”, ne-a explicat Paul, tânărul de 23 de ani autor al operei ce i-a speriat pe timișoreni.
Din Baraka mai fac parte și David, Mihai și Adi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!