Dacă dosarul depus de medicul de familie din Timişoara primeşte toate aprobările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate şi de la Consiliul Local Timişoara, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş ar putea da drumul primului Centru de permanenţă din oraş, pe strada Eugeniu de Savoya. În Timiş funcţionează în prezent opt centre de permanenţă şi alte patru cereri au ajuns deja la CJAS pentru localităţile Moşniţa, Comloşu Mare, Parţa şi Gelu. „Toate dosarele au fost trimise la Casa Naţională de Asigurări pentru aprobarea finanţării”, spune Cristian Careba, directorul CJAS Timiş.
Începând din această lună, au intrat în vigoare noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Acestea prevăd măsuri care duc la suplimentarea veniturilor medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă.
Ministrul Sănătăţii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă: un medic de familie va primi 12,8 lei/h indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei/h aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.
În cazul asistenţilor medicali, tariful se va calcula în funcţie de salariul negociat indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai la serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei/h.
Ca o noutate, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei /h.
De asemenea, în premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor.
În situaţia în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează dispeceratului medical de urgenţă prin numărul unic de apel 112, iar din informaţiile obţinute se apreciază că starea pacientului nu este critică, dispeceratul medical de urgenţă solicită deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în cadrul centrului de permanenţă. În cazul în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează direct centrului de permanenţă, solicitând acordarea unei consultaţii la domiciliu, medicul de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în centrul de permanenţă se deplasează la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenţă.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 de milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În prezent, în România sunt 88 centre de permanenţă. În Timiş funcţionează centre la Dudeştii Vechi, Liebling, Gătaia, Maşloc, Recaş, Ciacova, Teremia Mare şi Niţchidorf. În urma noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înfiinţarea a încă 60 de astfel de unităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!